Poništena presuda u slučaju bivšeg zamjenika načelnika Donjeg Lapca

Lokalni i državni dužnosnici ipak nemaju pravo na naknade za neiskorišteni godišnji

Dražen Ciglenečki

Za izabrane dužnosnike ne vrijedi Zakon o radu,  nego Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi



ZAGREB  Država ipak neće morati gomili lokalnih i državnih dužnosnika isplaćivati naknade za neiskorištene godišnje odmore, kako se činilo da bi moglo biti u travnju nakon presude Općinskog suda u Gospiću.


Tada je sutkinja Tatjana Radaković Bašić donijela odluku da općina Donji Lapac nekadašnjem zamjeniku načelnika Jovi Vukši mora isplatiti 12,7 tisuća kuna plus kamate, zato što 2012. i 2013. nije koristio godišnji odmor. Premda lokalni i državni dužnosnici nemaju formalno regulirane godišnje odmore, te stoga niti pravo na regres, spomenuta je sutkinja presudila da se i na njih primjenjuje Zakon o radu, pa da slijedom toga Vukši pripada naknada za godišnje što ih nije koristio.


No, Milka Vraneš, sutkinja Županijskog suda u Karlovcu, usvojila je žalbu Ilije Obradovića, načelnika Donjeg Lapca, uz obrazloženje da je prvostupanjski sud »pogrešno ocjenio u pstupku provedene dokaze i izveo pogrešan pravni zaključak«. Naime, Vukša nikad nije bio u radnom odnos s općinom. »Lokalni dužnosnici nisu u radnom odnosu temeljem ugovora o radu, nego ostvaraju prava iz rada sukladno posebnom zakonu i to na temelju obavljanja dužnosti na koju su izabrani. Pravo na plaću, kao i sva druga prava iz rada općinskog načelnika, gradonačelnika, župana, te njihovih zamjenika, ne spadaju u područje službeničkih odnosa, već proizlaze iz prava osoba izabranih na dužnost u jedinici lokalne samouprave«, naglašava se u drugostupanjskoj presudi u slučaju Vukša, koji je od 19. lipnja 2009. do 29. svibnja 2013. bio zamjenik načelnika općine Donji Lapac.




Sutkinja je objasnila da su prava i obveze lokalnih dužnosnika uređene Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi. Njima lokalni dužnosnici stječu pravo samo na plaću i radni staž. Ne i na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor.


Ako bi se uvažila logika prvostupanjske odluka, da posebno zakonodavstvo za lokalne dužnosnike ne isključuje primjenu odredbi ZOR-a, pa tako i one prema kojoj radnik koji nije iskoristio godišnji odmor mora dobiti naknadu, moglo bi se doći do zaključka lokalni, kao i državni dužnosnici imaju pravo i na regres i ostale dodatke na plaću. To, međutim, nije slučaj. Na to je upozorilo i Ministarstvo uprave na čelu s Davorinom Mlakarom u rujnu 2011. godine, odgovarajući na upit Sindikata državnih i lokalnih službenika imaju li državni i lokalni dužnosnici pravo na dodatak za prekovremeni rad. Mlakar je konstatirao da nemaju, zato što ne sklapaju radni odnos sukladno ZOR-u nego »plaću za obnašanje dužnosti primaju na način propisan Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnisnika odnosno Zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi«. Tom se mišljenju priklonila i sutkinja Milka Vraneš i usvojila žalbu općine Donji Lapac, te je Vukša ipak ostao bez naknade koju je tražio.