Predsezona

Lipanjska rupa: Nogometno prvenstvo u Rusiji Hrvatskoj “krade” turiste

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Opatijski privatni iznajmljivači kažu da su im srpanj i kolovoz bukirani, ali da im je lipanj bitno slabije popunjen od lanjskog kada su bili »krcati«. U hotelima prva polovina lipnja bit će u znaku kongresnih događanja, kao i svibanj, a odmorišne goste očekuju tek  u drugom dijelu mjeseca



OPATIJA Izuzetni turistički rezultati zabilježeni su tijekom produženog turističkog vikend na Kvarneru. Za blagdan Tijelova na Kvarneru je boravilo 53.000 gostiju koji su ostvarili 217.000 noćenja. Ostvareno je čak 29 posto više dolazaka i 38 posto više noćenja u odnosu na 2016. godinu, koja je bolja za usporedbu s obzirom na vremenski termin obilježavanja blagdana jer je prošle, 2017., blagdan  obilježen sredinom lipnja.


Najbrojniji blagdanski gosti bili su Nijemci, zatim Austrijanci, na trećem mjestu po broju dolazaka bili su domaći gosti, a iza njih na kratki svibanjski odmor stigli su i Slovenci i Talijani. Direktorica Turističke zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov zadovoljna je ostvarenim rezultatima za protekle blagdane za koje kaže da su ujedno i preslika cijelog svibnja na Kvarneru. U svibnju je, kaže direktorica regijskog turističkog ureda, na Kvarneru ostvaren gotovo dvostruko bolji turistički promet u odnosu na isti period 2017. godine.


Solidni svibanj


Iako nije ovosezonski svibanjski lider na Kvarneru, lagani porast broja noćenja i dolazaka u odnosu na lani zabilježila je Opatija. Ovog svibnja u gradu pod Učkom boravilo je 42.783 gosta i ostvareno je 107.192 noćenja što je 10 posto više dolazaka i dva posto više noćenja u odnosu na svibanj prošle godine. Gro noćenja, odnosno 82 posto, ostvareno je u hotelskom smještaju, međutim to je pet posto manje nego lani. Za razliku od hotelskog smještaja, u privatnom smještaju ostvareno je dvostruko više noćenja nego u svibnju 2017.




Najviše noćenja u svibnju ostvarili su gosti iz Austrije, na drugom mjestu su gosti iz Njemačke, a na trećem mjestu su domaći gosti. U razdoblju od početka godine do kraja svibnja u Opatiji je ostvareno 304.255 noćenja što je tri posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u »staroj dami hrvatskog turizma« boravilo  je 124.120 gostiju što je jedan posto više dolazaka nego prošle godine. Domaći gosti su ostvarili dva posto više, a strani gosti četiri posto manje noćenja. Najbrojniji gosti u prvoj polovini godine su bili gosti iz Hrvatske i Austrije, s time da su gosti iz Austrije  zabilježili duže boravke.


Vrlo solidnom turističkom svibnju u Opatiji kumovale su vremenske prilike, ali i veliki broj kongresnih  događanja. Ivan Sarajlić iz opatijskih Milenij hotela navodi kako su hoteli iz njihovog sastava tijekom cijelog mjeseca bili puni kongresnim gostima, ali i gostima s njemačkog govornog područja koji su u proteklom mjesecu imali nekoliko blagdana i praznika.



Ugostitelj iz Voloskog Igor Somborski izuzetno je zadovoljan poslovanjem u svibnju. Kaže kako je najbolje radio na samom početku i kraju svibnja kada su gosti stigli u Opatiju na produžene vikende, odnosno kada su spojili blagdan s vikendom. Na samom početku mjeseca, praktički od 28. travnja do 2. svibnja tako je bilo izuzetno puno vikend gostiju iz Slovenije i Srbije, a krajem mjeseca i veliki broj Austrijanaca i Nijemaca koji su, kaže, također imali kraće praznike.


– Mislim da je glavni razlog ovolikog broja gostiju u Voloskom lijepo vrijeme. Međutim, proteklog vikenda bili smo i dobro posjećeni jer je nova gastro i kulturna priredba privukla veliki broj posjetitelja. Istina je da u vrijeme nogometnih prvenstava malo padne promet, pa tako očekujem da će biti i ovoga puta. Vjerujem da će sada do 15. lipnja biti nešto manje prometa, a onda nakon toga, kada završi škola, da će promet ponovo početi rasti – rekao je Somborski, vlasnik konobe u Voloskom.



Lipanj slabiji


– Svibanj nam je bio u znaku kongresnih događanja, a takva će nam biti i prva polovina lipnja, dok u drugom dijelu mjeseca očekujemo odmorišne goste. Vjerujemo kako će upravo u toj drugoj polovini lipnja u našim hotelima odsjesti i puno domaćih gostiju s obzirom na to da će završiti školska godina. Naš buking za lipanj je izuzetno dobar i vjerujemo kako nogometno prvenstvo u Rusiji neće utjecati na broj gostiju i noćenja u Opatiji. Svakako s obzirom na to da nam je poznata činjenica da će se održavati smotra »najvažnije sporedne stvari na svijetu« organizirali smo se i našim ćemo gostima omogućiti da u lobijima i kavanama hotela prate sve utakmice SP-a, rekao je Sarajlić iz opatijske hotelske grupacije u kojoj trenutačno borave hrvatski nogometni reprezentativci pripremajući se za skorašnje sportske izazove u Rusiji.


Za razliku od velikog opatijskog hotelijera mnogi privatni iznajmljivači u gradu nisu zadovoljni najavama za lipanj. Neki tvrde kako broj kreveta u privatnom smještaju ubrzano raste te kako je sve teže popuniti kapacitete, dok drugi kao razlog nešto slabijem bukingu za lipanj navode preusmjeravanje turističkog prometa prema Rusiji.


– Već sada imam u srpnju i kolovozu sve bukirano, međutim lipanj mi je bitno slabije popunjen od lanjskog. Lani su mi apartmani bili praktički krcati, a ove godine u lipnju možda imam nekoliko zahtjeva za dvodnevne boravke i to uglavnom od domaćih gostiju. Nisam previše razmišljala koji je razlog tome, no moguće da je SP u nogometu. Neki su zbog nogometa ostali doma i pratit će utakmice, a drugi su pak krenuli na put prema Rusiji – rekla je Arianna Čohilj, privatna iznajmljivačica iz Opatije.