Premixed Vancomycin Injection

Lijek hrvatskih znanstvenica protiv superbakterija stiže u bolnice u SAD-u. Kad će kod nas?

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Nositeljice patenata su naše znanstvenice Ivona Jasprica, Katarina Alilović i Sabina Keser. U Hrvatskoj će se proizvod početi primjenjivati kad ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), no Xellia Pharmaceuticals prvo treba pripremiti prijavu i zatražiti odobrenje EMA-e



ZAGREB Američka agencija za hranu i lijekove FDA  odobrila je novi medicinski proizvod Premixed Vancomycin Injection koji se primjenjuje putem infuzije. Riječ je o revolucionarnom i inovativnom antibiotičkom farmaceutskom pripravku namijenjenom liječenju opasnih bolničkih infekcija, otkrivenom u zagrebačkom centru za istraživanje i razvoj tvrtke Xellia Pharmaceuticals, priopćili su iz tvrtke.


Odobreni inovativni farmaceutski pripravak u praksi omogućava značajno lakšu primjenu važnog antibiotika u terapiji opasnih bolničkih infekcija, jer se u njemu vankomicin prvi put javlja o obliku gotove infuzijske otopine spremne za korištenje, koja je stabilna na sobnoj temperaturi punih 16 mjeseci.


Do sada se vankomicin pripremao iz praškastih injekcija, što je oduzimalo vrijeme medicinskom osoblju, davalo otopinu stabilnosti svega 12 do 24 sata na sobnoj temperaturi, a i povećavalo mogućnost neželjenih pogrešaka u proceduri.




– Ponosni smo što su naše znanje, stručnost i neuništivi optimizam urodili otkrićem koje će dati veliki doprinos liječenju pacijenata. Riječ je o našoj hrvatskoj inovaciji za svjetsko tržište, za koju su u SAD-u dodijeljena već dva patenta – izjavio je Aleksandar Danilovski, predsjednik uprave Xellije u Hrvatskoj.


Nositeljice patenata su naše znanstvenice Ivona Jasprica, Katarina Alilović i Sabina Keser. Projekt je trajao dulje od pet godina, a na njemu je u različitim fazama radilo više od 150 znanstvenika iz Europe i SAD-a, no većina iz zagrebačkog centra. Zagreb je na taj način potvrdio status jednog od svjetskih centara u kojima postoji integrirana ekspertiza potrebna za cjelokupno istraživanje i razvoj novog lijeka, od početne ideje do stavljanja u prodaju, ističe Danilovski.


Novi se proizvod trenutno proizvodi u Danskoj i Švicarskoj, a planira se proširenje proizvodnje na SAD. Prve komercijalne pošiljke lijeka već su krenule prema SAD-u te se njihova primjena u američkim bolnicama očekuje u travnju.  


U Hrvatskoj će se proizvod početi primjenjivati kad ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), no Xellia Pharmaceuticals prvo treba pripremiti prijavu i zatražiti odobrenje EMA-e, što je preduvjet za stavljanje proizvoda na hrvatsko tržište.


Zagrebački centar za istraživanje i razvoj danske farmaceutske tvrtke specijalizirane za proizvodnju antiinfektivnih lijekova osnovan je 2011. godine, a od tada je s početnih osam narastao na 120 zaposlenika, većinom znanstvenika s područja biomedicinskih, prirodnih i biotehničkih znanosti obrazovanih na hrvatskim sveučilištima.