Malo recepata

Liječnici nerado propisuju terapiju uljem kanabisa? U IMZ-u priznaju: ‘Očekivali smo daleko veću prodaju’

Ljerka Bratonja Martinović

Cijena pripravaka bila bi daleko povoljnija da se kanabis proizvodi u Hrvatskoj / Foto REUTERS

Cijena pripravaka bila bi daleko povoljnija da se kanabis proizvodi u Hrvatskoj / Foto REUTERS

Točan broj bočica koje su dosad izdali u IMZ-u ne žele otkriti, ali kažu da postojeće zalihe mogu trajati još mjesecima. IMZ sada nabavlja još 1.600 bočica



ZAGREB Unatoč relativno skromnoj prodaji bočica ulja s ekstraktom medicinskog kanabisa, koje se od početka studenog mogu kupiti u hrvatskim ljekarnama uz liječnički recept, Imunološki zavod od kanadskog je dobavljača naručio novu, dvostruko veću pošiljku ovog pripravka. IMZ je u prvoj pošiljci iz Kanade nabavio ukupno 800 bočica ulja konoplje namijenjenog pacijentima s multiplom sklerozom i malignim bolestima, a sada nabavlja još 1.600 bočica. U novoj pošiljci iz Kanade će stići 800 bočica s po pet miligrama THC-a i pet miligrama CBD-a po mililitru ulja, i još toliko bočica s upola slabijom koncentracijom THC-a i CBD-a.


Nepotrošena pošiljka


U IMZ-u ne kriju da su očekivali veću prodaju, s obzirom na to da se legalizacija medicinskog kanabisa dugo iščekivala i u javnosti i kod teško oboljelih osoba koje su pripravke nerijetko nabavljale na crnom tržištu. Očito je da liječnici još uvijek nerado propisuju terapiju kanabisom, iako je znanstveno potvrđena njegova djelotvornost kod ublažavanja simptoma raka, multiple skleroze, AIDS-a i dječjeg epileptičnog sindroma. Točan broj bočica koje su dosad izdali u IMZ-u ne žele otkriti, pozivajući se na poslovnu tajnu, ali ne kriju da postojeće zalihe mogu trajati još mjesecima. Najveći broj recepata izdan je na području Grada Zagreba, ali su bočice distribuirane i u druge dijelove zemlje.


– Nismo potrošili kompletnu pošiljku. Još uvijek imamo dovoljno za isporuku, no išli smo na novu narudžbu zbog dugotrajnosti postupka koji treba proći da bismo dobili novu pošiljku ulja – objašnjava Lea Lupret Prugovečki, v.d. ravnateljice IMZ-a. Bilo bi dobro, dodaje, da resorno Ministarstvo zdravlja osigura zakonodavni okvir za proizvodnju medicinskog kanabisa u Hrvatskoj, jer bi to snizilo cijenu pripravaka, a osim domaće proizvodnje omogućilo izvoz vrlo traženog proizvoda na europskom i svjetskom tržištu.


Preskup ekstrakt




Upravo zbog malog broja gotovih pripravaka medicinskog kanabisa koji imaju dozvolu za promet, Hrvatska je ulje uvezla čak iz Kanade, i to pod vrlo nepovoljnim uvjetima. U Udruzi Medicinska konoplja izračunali su da je cijena ekstrakta koji se može kupiti u našim ljekarnama peterostruko veća od cijene pripravaka na crnom tržištu, iako se najavljivalo da će teško bolesni pacijenti legalizacijom medicinske marihuane biti i na financijskom dobitku.


– Kilogram ekstrakta kanabisa u kanadskom ulju stoji 250.000 eura, a na crnom tržištu oko 50.000 eura. Jedina je prednost što su ovi pripravci provjereni, dok »na crno« možete dobiti svašta – kaže Saša Bajilo, predsjednik Udruge.


Cijena pripravaka bila bi daleko povoljnija da se kanabis proizvodi u Hrvatskoj, a za to prvo treba promijeniti zakon. Interes za takvom proizvodnjom postoji. Dvije izraelske tvrtke već mjesecima se zanimaju za dobivanje takvog posla u Hrvatskoj. Izrael je, inače, među rijetkim državama u kojima je legalizirana i proizvodnja kanabisa, a ne samo njegova primjena za medicinske svrhe.


Izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima se konoplja izjednačava s makom i stvaraju zakonske osnove za uzgoj u strogo kontroliranim uvjetima, bile su proljetos u saborskoj proceduri, ali nisu došle na dnevni red. »Još uvijek nije riješeno ni pitanje industrijske konoplje, što je veliki gubitak. To je stvar političke volje i nadam se da će u 2017. godini problem biti riješen« – kaže Bajilo.