Otpor

Liječnici ne žele raditi na mobilnoj aplikaciji za pacijente i traže zapošljavanje 2.200 administratora

Ljerka Bratonja Martinović

Liječnici protiv portala / arhiva NL

Liječnici protiv portala / arhiva NL

Tražimo zaustavljanje ovog i sličnih projekata dok se u dogovoru sa strukom ne pronađu racionalna rješenja – poručuje predsjednica udruge Josipa Rodić



Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite zatražila je jučer zaustavljanje projekta mobilnog portala za pacijente, jer se o njemu, tvrde, nitko nije konzultirao s liječnicima.


– Tražimo zaustavljanje ovog i sličnih projekata dok se u dogovoru sa strukom ne pronađu racionalna rješenja. Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće pristati na mobilni portal dok se ne zadovolje neki uvjeti, a to je da se projekti najprije dogovore s nama, da se smanji broj osiguranika po timu, i da se u ordinacijama zaposle administratori – poručuje predsjednica udruge Josipa Rodić. Većina problema s kojima im pacijenti dolaze psihosomatske je naravi, za što su potrebni površinska psihoterapija i izravan kontakt s liječnikom, upozorava Rodić. Mobilni portal pacijentima omogućuje da do recepta za stalnu terapiju ili potvrde o bolovanju dođu putem mobitela, bez telefonskog poziva ili odlaska liječniku.


– Razumijem da im je to praktično, ali nas ne mogu preskakati – ljuti se predstavnica koncesionara. Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tvrdi, nemaju kapaciteta za takve projekte, a već godinama od zdravstvene administracije bezuspješno traže da za takve poslove zaposli administratora. Kako je u Hrvatskoj oko 2.200 obiteljskih liječnika, trebalo bi zaposliti najmanje toliko administratora.




Pobunu liječnika protiv mobilnog portala za pacijente komentirao je jučer ministar zdravstva Milan Kujundžić, ustvrdivši da je otpor prema novome »povijesna sociološka činjenica, no život se ne može zaustaviti«.


– U početku bude malo otpora. Sve što je dobro, pomalo ćemo usvajati i mi liječnici, a i pacijenti, dakle ništa neće ići preko noći, a načelno ne možemo zaustaviti proces – ocijenio je Kujundžić.