ČUDAN ZAHTJEV

Liječnici će morati prijavljivati policiji i duševne bolesnike

Zdenko Duka

foto: Arhiva NL

foto: Arhiva NL

Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a, kaže nam da razumije policiju koja čuva sigurnost i da postoji određena obaveza iz Zakona ako bolesnik može nekome nauditi, ali postoji liječnička tajna, liječnički kodeks i ne bi se trebalo tražiti od liječnika da izdaju te tajne



ZAGREB – Ravnateljstvo Doma zdravlja u Osijeku dobilo je 9. kolovoza dopis kojeg je potpisao načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Dragan Bregović u kojem od liječnika u Osijeku traže podatke o pacijentima s duševnim smetnjama kako bi prevenirali i suzbili terorizam. Takav novi zahtjev koji se traži od liječnika obiteljske medicine izazvao je naravno i nove reakcije liječnika.


U policijskom dopisu stoji da je »analizom evidentiranih sigurnosnih rizika utvrđena pojava radikalizacije osoba s duševnim smetnjama u RH. Taj je fenomen prisutan u svim državama Europe i ukazuje na potrebu preventivnog djelovanja i pravovremenog otkrivanja takvih sigurnosnih događaja jer utvrđen je značajan postotak osoba s duševnim smetnjama koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija«.


Narušavanje povjerenja


»Slijedom navedenog, molimo vas da o sadržaju ovog dopisa obavijestite sve liječnike obiteljske medicine na području Osijeka kao i liječnike koji rade u ustanovama za osobe s duševnim smetnjama na području grada Osijeka kao i liječnike koji rade u ustanovama za osobe s duševnim smetnjama na području grada Osijeka. Također vas molimo da u vezi s osobama koje su upoznate sa sadržajem ovog dopisa najkasnije do 1. rujna 2019. godine ovoj PU dostavite podatke o imenu i prezimenu liječnika, adresi ordinacije te telefonskom broju ordinacije, a sve radi pravovremenog izvješćivanja i uspostavljanja kontakta i daljnje suradnje. Također, pri upoznavanju sa sadržajem ovog dopisa liječnicima je potrebno skrenuti pozornost da u slučaju utvrđivanja opisanog indikatora ponašanja kod osoba o istome treba žurno izvijestiti PU osječko-baranjsku radi daljnjeg pravovremenog postupanja«, pišu iz osječko-baranjske policije.




Iz Hrvatske liječničke komore, s potpisom predsjednika Krešimira Luetića, odgovorili su da je navedeno policijsko traženje nejasno »jer ne daje pojašnjenje o kakvoj vrsti suradnje se radi, što ona podrazumijeva te iz kojeg razloga su upravo liječnici obiteljske medicine izdvojeni kao osobe koje mogu najkompetentnije procjenjivati i vještačiti sigurnosni rizik osoba s duševnim smetnjama u svrhu prevencije i suzbijanja terorizma«.


Liječnička komora napominje da se u tom policijskom traženju ni na koji način ne spominju odredbe Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama koji propisuje situacije u kojima se podaci o osobi s duševnim smetnjama mogu otkriti i bez njenog pristanka, ako je to u javnom interesu ili interesu druge osobe koji preteže nad interesom čuvanja tajne. Navedeni zakon naglašava i potrebu zaštite prava i dostojanstva osoba s duševnim smetnjama budući da se radi o iznimno osjetljivoj populaciji prema kojoj liječnici trebaju pažljivo postupati, izgraditi odnos povjerenja i raditi na sprečavanju stigmatizacije takvih pacijenata.



Ante Bagarić, psihijatar u zagrebačkoj bolnici u Vrapču, napisao je na svom Facebook profilu: »Moram ponoviti po stoti put: Ne postoji nikakva mogućnost radikalizacije osoba s duševnim smetnjama. Osobe koje imaju psihičke smetnje su bolesne osobe koje pate i nastoje otkloniti ili umanjiti svoju patnju. Osobe s psihičkim smetnjama čine manje kaznenih djela od prosjeka populacije. Osobe s psihičkim smetnjama nisu glupe i ne može ih se zbog njihovih smetnji nagovoriti na terorističke aktivnosti. Teroristi su do sada ubili milijune osoba. Broj osoba s psihičkim smetnjama koji su teroristi je zanemariv. Radikalni teroristi su usko povezani s političarima i financijskim centrima moći, pa eto prijedloga kome naši policajci trebaju slati dopise. I najvažnije: Tijekom liječenja bilo koje bolesti (somatske jednako kao i psihičke) u fokusu liječnika su dijagnostičko-terapijski problemi. I ništa više. Dakle, dragi policajci – ovaj put Vam ne možemo pomoći«.



»Dosadašnja obveza izabranih liječnika prema represivnim tijelima u pogledu izvještavanja o promjenama zdravstvenog stanja pacijenata (oružje, promet…) pokazala je niz slabosti i opasnosti po sigurnost liječnika. Takve obveze načelno narušavaju povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje iznimno važno u obavljaju liječničke djelatnosti odnosno procesu liječenja i očuvanja zdravlja«, piše Krešimir Luetić.


«Ovo nema smisla«


Inače, Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama u čl. 21. regulira zaštitu tajnosti podataka iz medicinske dokumentacije. Svatko tko postupa prema tim osobama dužan je čuvati kao tajnu sve što o njoj sazna a otkriti je može jedino uz pisani pristanak te osobe. Ipak – pristanak osobe s duševnim smetnjama nije potreban ako je riječ o saznanju koje je potrebno otkriti u javnom interesu ili u interesu druge osobe, koji preteže nad interesom čuvanja tajne. To je u slučajevima saznanja da osoba s duševnim smetnjama priprema počinjenje težeg kaznenog djela, zatim zaštite javnog zdravlja i sigurnosti na temelju posebnog zakona te sprječavanja izlaganja druge osobe ozbiljnoj i izravnoj opasnosti za njezin život ili zdravlje.


Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), kaže nam da razumije policiju koja čuva sigurnost i da postoji određena obaveza iz Zakona ako bolesnik može nekome nauditi, ali postoji liječnička tajna, liječnički kodeks i ne bi se trebalo tražiti od liječnika da izdaju te tajne.



– Moramo štititi svoje pacijente. Traži li se možda od svećenika da odaju tajne iz ispovijedi? Zašto od njih ništa ne traže, nego traže stalno nešto od liječnika? To je pretjerano. Prijave za vozače, pa za oružje, sad još i za navodni terorizam… Pa svaki građanin bi prijavio da zna da će netko nekoga ubiti, ali ovakve prijave nemaju smisla, kaže nam Vikica Krolo.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić suzdržao se od komentiranja kazavši da će taj dopis prvo dati pravnoj službi na analizu, da će oni konzultirati i psihijatre pa će tek onda on donijeti stav.