Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Sabor

Lex LNG sutra pred saborskim zastupnicima. Načelnica Omišlja otkrila što će ukoliko bude izglasan

Lex LNG sutra pred saborskim zastupnicima. Načelnica Omišlja otkrila što će ukoliko bude izglasan
Lex LNG sutra pred saborskim zastupnicima. Načelnica Omišlja otkrila što će ukoliko bude izglasan
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2018. u 18:01 2018-05-23T18:01:55+02:00

rojekt je to o kojem se već dugo razgovara i koji izaziva otpore u jedinicama lokalne samouprave. Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović ističe da plutajući LNG terminal nije u prostornim planovima ni Omišlja, niti Primorsko-goranske županije te da se građani protive tom projektu

Sabor će u četvrtak raspravljati o Vladinom zakonskom prijedlogu o terminalu za ukapljeni prirodni plin, koji treba omogućiti da se strateški projekt LNG terminala na Krku realizira u zadanim rokovima.

Prijedlogom zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, uređuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade za pomorsko dobro, definira naknada za sigurnost opskrbe itd.

Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Projekt je to o kojem se već dugo razgovara i koji izaziva otpore u jedinicama lokalne samouprave. Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović ističe da plutajući LNG terminal nije u prostornim planovima ni Omišlja, niti Primorsko-goranske županije te da se građani protive tom projektu. Donese li Sabor zakon o LNG terminalu, tražit će se ocjena njegove ustavnosti, najavila je Ahmetović.

Sabor će raspravljati i o konačnom prijedlogu zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika od kojeg se očekuje da potakne investicije u to područje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze