Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Plenković prihvatio ostavku

LOVRO KUŠČEVIĆ PODNIO OSTAVKU: Više nije ministar, niti politički tajnik HDZ-a

snimio Goran Stanzl / PIXSELL
snimio Goran Stanzl / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 19:22 2019-07-08T19:22:00+02:00

- Jasno mi je da ova negativna percepcija predstavlja veliki teret i na stranku i na Vladu. S istim ću žarom kao i dosad nastaviti rad u Saboru, kao županijski vijećnik i kao općinski vijećnik u Nerežišću, rekao je Kuščević te zahvalio svim kolegama.

Ministar Lovro Kuščević podnio je ostavku na svoju dužnost u Vladi, ali i na dužnost političkog tajnika HDZ-a. 

Objavljeno je to nakon što je središnjici HDZ-a održan sastanak najužeg vodstva stranke. 

Na sastanku je premijer Andrej Plenković objavio da je prihvatio ponuđenu ostavku Lovre Kuščevića.

- Ministar Kuščević dao je na raspolaganje svoj mandat - i ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. Ja sam i kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke prihvatio tu ostavku i on će napustiti obje dužnosti i vratiti se u Hrvatski sabor, rekao je Plenković.

On se vraća u Sabor, dodao je premijer te nastavio: "Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u."

Govorio je i Lovro Kuščević. Kaže da je ponosan na svoj rad. 

- Jasno mi je da ova negativna percepcija predstavlja veliki teret i na stranku i na Vladu. S istim ću žarom kao i dosad nastaviti rad u Saboru, kao županijski vijećnik i kao općinski vijećnik u Nerežišću, rekao je Kuščević te zahvalio svim kolegama.

Reakcija HNS-a

Prva reakcija na Kuščeviću ostavku stigla je od HDZ-ovih partnera iz HNS-a. 

- HNS koji je na svojem predsjedništvu prije deset dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost.

Politički tajnik SDP-a: Plenković je sebe doveo u pat poziciju

- To je bilo za očekivati. Andrej Plenović je sam sebe doveo u pat poziciju i morao je pronaći izlaz. Bez druge mogućnosti - ovo je bila očekivana reakcija, kao i način na koji se to dogodilo. To će dovesti do pomaka unutar HDZ-a jer politički tajnik nije pripadnik struje koja je dominantno sklona Plenkoviću pa će biti zanimljivo vidjeti tko će biti novi politički tajnik, komentirao je ostavku Lovre Kuščevića politički tajnik SDP-a Davorko Vidović.

Dodao je, također, dvije rečenice o poziciji HNS-a u koaliciji.

- Plenković ni ovdje nema prevelikih mogućnosti za manevriranje. Nema dovoljno ruku u Saboru. Osloniti se samo na klub Milana Bandića, koji ni sam ne kontrolira sve zastupnike unutar tog kluba bilo bi preriskantno, osim ako nije odlučio napraviti ono što bi jedino bilo odgovorno prema građanima - raspisati izbore i priznati da nema većine, kazao je Vidović. HNS je, zaključio je, "prokockao svoju vjerodostojnost i njihova politička budućnost prilično je izvjesna - preoblikovanje u regionalnu stranku s uporištem na sjeveru Hrvatske".

Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka, naveli su iz HNS-a.

HDS: Dobro je da ta priča riješena

Reakcija je stigla i i HDS, stranke koja je također članica vladajuće koalicije. Potpredsjednik ove stranke Branko Hrg rekao je za televiziju N1:

"Premijer je bio dosta o odsutan ovih dana i nije bilo ni prave prilike o tome svemu razgovarati. Eto, ministar Kuščević je ponudio dao mandat na raspolaganje, premijer to prihvatio i dobro je da je ta priča riješena i da to više ne služi zabavi građana na jednoj ružnoj situaciji, jer takva situacija sigurno nije dobra i donosi štetu koaliciji."

Dodao je još i ovo: "Mi nismo nikada postavljali premijeru zahtjeve i uvjete. Bili smo u predizbornoj koaliciji, samo mi i HSLS, ostalo su postizborne koalicije. Nismo tražili mjesta u Vladi. Uvjeren sam da će premijer u budućem radu temeljito pratiti koga predlaže i imenuje, može li biti izložen ovakvim pritiscima kakvi su bili. Nećemo postavljati uvjete. Očekujem fair-play unutar vladajuće većine. Novinari su dužni otkrivati stvari, ali ovdje se radilo o tome da je koalicijski partner preko medija poslao poruku - a to se ne radi."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.