Narodnjaci na mukama

LOM U HNS-u Ako Vrdoljak već danas ne podnese ostavku, sutra rasprava o Plenkovićevoj ponudi

Tihana Tomičić

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

U dijelu HNS-a smatraju da bi ulazak njihove stranke u vlast s HDZ-om, uz istovremeno distanciranje takve politike od ekstremne desnice i klerikalno-nazadnjačkih utjecaja, bilo itekako korisno za Hrvatsku



RIJEKA – Ako Ivan Vrdoljak sam ne da ostavku na mjesto predsjednika HNS-a već danas, na što su ga pozvali ne samo Anka Mrak Taritaš nego i Andro Vlahušić i drugi, tada će za sutrašnju sjednicu Predsjedništva ostati odluka da li će i kako HNS odlučivati o ponudi HDZ-a da u Saboru daju podršku Andreju Plenkoviću i uđu u Vladu.


Iako je Vrdoljak sinoć rekao da će njegov prijedlog biti da se ne ide s HDZ-om, poznato je da su se on i Plenković sastali u subotu i da je HNS-u ponuđeno da Vrdoljak postane potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti, te da dobije još i ministarstva obrazovanja, pravosuđa i graditeljstva. U dijelu HNS-a smatraju da bi ulazak njihove stranke u vlast s HDZ-om, uz istovremeno distanciranje takve politike od ekstremne desnice i klerikalno-nazadnjačkih utjecaja, bilo itekako korisno za Hrvatsku.


– Za nas je fokus isključivo obrazovanje, to je naš glavni uvjet, i to na način da reforma obrazovanja kao pilot projekt bude u primjeni već od 2018. godine, a od 2019. u ukupnoj primjeni u svim školama. Možda HNS pritom mijenja političku poziciju, ali ne mijenja svoju političku paradigmu, mi i dalje ostajemo nositelji modernog i građanskog razvoja. Cilj nam nije samo naš rejting nego nam je cilj da ova država bude bolja, rekao nam je jedan od najbližih suradnika Ivana Vrdoljaka.




U ovom trenutku, međutim, postalo je jasno da ta osoba koja bi trebala voditi Ministarstvo obrazovanja i znanosti ipak nije donedavni riječki rektor Pero Lučin.


»Najprije je pristao, pa odbio, pa opet htio razgovarati, ali ne hvala, ako ne ide iz prve, iz srca i duše, onda postoje i bolja rješenja«, kaže naš izvor u vrhu HNS-a.


Umjesto toga bit će vjerojatno predložena osoba koja ima još veću profesionalnu težinu, jer bi došla sa sveučilišta većeg od Rijeke, a samu reformu i dalje bi vodio Boris Jokić. Pravosuđe bi se ponudilo sucu Vrhovnog suda Ranku Marijanu, a graditeljstvo Anki Mrak Taritaš.


Međutim, Vrdoljak za to najprije treba dobiti većinu u vlasitom Predsjedništvu koje se sastaje sutra popodne, dok će se Središnji odbor sastati u srijedu.


Vrdoljak želi imati stabilnu većinu u stranci, ali nakon što je postalo jasno da su protiv toga i Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić i niz drugih članova vrha stranke, pojavila se spekulacija o tome da Ivan Vrdoljak razmišlja čak i o ostavci nakon što je HNS izgubio Varaždin, Varaždinsku županiju, Dubrovnik i Zagreb, gdje je koketiranje s HDZ-om sigurno odnijelo nekoliko postotaka Anki Mrak, a time i pobjedu.


Stoga su današnji i sutrašnji dan ključni za Vrdoljaka: nakon toga bit će ili pukovnik ili pokojnik.