Važan susret

LNG na Krku i nizinska pruga: Hoće li sastanak u Varšavi pogurati važne projekte?

Irena Frlan Gašparović

REUTERS

REUTERS

Summit zemalja srednje i istočne Europe koje sudjeluju u inicijativi trebao se održati u Wroclavu, ali je premješten u Varšavu zbog dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa. Predsjednica Grabar-Kitarović sastat će se u četvrtak, 6. srpnja s američkim predsjednikom.



Ključni projekti iz područja energetike, prometa i digitalizacije, među kojima su, primjerice, i LNG terminal na Krku te nizinska pruga Rijeka – Budimpešta, dobit će ovoga tjedna političku podršku čelnika zemalja Inicijative triju mora, koji će se okupiti na drugom sastanku na vrhu 6. i 7. srpnja u Varšavi. Katalog projekata, koji se priprema za summit, s oko 150 projekata procijenjene vrijednosti 45 milijardi eura, trebao bi poslužiti i potencijalnim investitorima, smatraju u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je sudomaćin sastanka u Poljskoj.


Summit zemalja srednje i istočne Europe koje sudjeluju u inicijativi trebao se održati u Wroclavu, ali je premješten u Varšavu zbog dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa. Predsjednica Grabar-Kitarović sastat će se u četvrtak, 6. srpnja s američkim predsjednikom. Očekuje se da će teme njihovog polusatnog razgovora biti bilateralni odnosi Hrvatske i SAD-a, realizacija energetskih projekata poput krčkog LNG-ja te stanje u jugoistočnoj Europi. Hrvatska, ističu izvori s Pantovčaka, smatra da je nužno osigurati diplomatsku uključenost i snažnije pristustvo SAD-a na području jugoistoka Europe. U razgovoru će biti spomenuta i arbitražna odluka o granici sa Slovenijom koju Hrvatska ne priznaje, a predsjednica će naglasiti spremnost hrvatske strane da se granični spor riješi u duhu dijaloga.


Izvori iz Ureda predsjednice smatraju da dolazak Trumpa na summit Inicijative triju mora pokazuje da američka administracija prepoznaje značaj Inicijative. Tvrde, nadalje, kako inicijativa ne ide ni za kakvim podjelama u Europi, nije usmjerena ni protiv njemačkog utjecaja, niti protiv Rusije, »niti je to nekakav američki Trojanski konj«. Dapače, ocjenjuju da se njome jača Europa i da je osmišljena kako bi se smanjile i izbrisale podjele između uvjetno rečeno europskog istoka i zapada, starih i novih članica Europske unije, među ostalim i povezivanjem zemalja koje u njoj sudjeluju kroz realizaciju projekata iz područja energetike, transporta i digitalizacije.