Načelnica Omišlja

LEX LNG Mirela Ahmetović: Vlada krši zakon, a premijer Plenković doslovno – laže

Marinko Glavan

Ispitat ćemo koji su sve zakoni prekršeni i poduzeti sve da se to spriječi, rekla je Mirela Ahmetović o Lex LNG-u



Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović prijedlog lex LNG ocijenila je kršenjem postojećih zakona Republike Hrvatske, te najavila poduzimanje pravnih mjera.


– Tekst prijedloga već smo predali odvjetnicima koji zastupaju Općinu Omišalj. Koliko sam stigla pročitati, koncesija bi se dodijelila izravno investitoru, što je grubo kršenje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jer je jasno propisano da se koncesija za luku posebne namjene može dati isključivo javnim natječajem.


Ispitat ćemo koji su još sve zakoni prekršeni i poduzeti sve da se to spriječi, rekla je Ahmetović, tvrdeći kako su u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture od nje tražili da promijeni Prostorni plan Općine Omišalj, odnosno da luku proglasi lukom otvorenom za javni promet.




– Kad sam to odbila, jer u tom slučaju bi Lučka uprava Rijeka mogla dati koncesiju na zahtjev, bez natječaja, prisutni državni tajnici su direktoru LNG-a Hrvatska rekli da im sugerira uvjete natječaja koje će jedino ta tvrtka moći zadovoljiti, jer će sigurno biti i drugih zainteresiranih. Pitala sam ih slušam li ja to dogovor o namještanju natječaja.


To im ne bi moglo proći, ali sada ovim prijedlogom žele eliminirati natječaj u cijelosti, rekla je Ahmetović.


Osvrnula se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je u Saboru, odgovarajući na pitanje Zlatka Hasanbegovića, rekao da Vlada vodi dijalog s čelnicima Općine Omišalj o projektu LNG terminala.


– Premijer doslovce laže. Dijalog vodi tako da se nije udostojio odgovoriti na dopis koji sam mu poslala, tražeći od njega upravo razgovor o LNG terminalu. Ne samo to, nego ni on, ni nitko drugi iz Vlade nisu nikada pokazali želju za razgovorom s vodstvom Općine Omišalj, rekla je Ahmetović.