Prvi sastanak vijeća za suočavanje s prošlošću

Kusić: Želimo tolerantno i konstruktivno društvo

Zdenko Duka



ZAGREB Ovo vijeće ne bi trebalo biti Vijeće za suočavanje s prošlošću, nego vijeće za budućnost, kazao je Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a i predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, nakon prvog sastanka članova Vijeća. Po njegovim riječima, to bi vijeće trebalo stvoriti orijentir za dugoročno smirivanje i pomirenje u društvu kako se ekstremne i nekritične teze i manipulacije ne bi prenosile na mlađe generacije.


Iskristaliziralo se da je osnovni cilj Vijeća da se praksa netolerancije zamijeni s konstruktivnim i tolerantnim dijalogom, istaknuo je Kusić.– U konačnici ide se za onim što zovemo pomirenje u društvu. Da se stišaju strasti i iracionalnosti koje se uvijek javljaju periodično u vezi nekih događanja i onda eskaliraju – istaknuo je.

Na početku sastanka u Banskim dvorima, članovima se obratio premijer Andrej Plenković i iznio osnovne ciljeve i i očekivanja koja Vlada ima od Vijeća. Vlada je Vijeće osnovala 2. ožujka, a zadaća mu je izraditi preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću te preporuke pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima. Vijeće će se sastajati jednom mjesečno, a Kusić je pozvao sve institucije i građane da im se obrate sa stavovima i prijedlozima.


Nije se izjasnio o tome treba li promijeniti ime Trga maršala Tita u Zagrebu, kazavši kako je jedan od ciljeva koji im je postavila Vlada davanje preporuka za obilježavanje trgova i ulica. Rekao je da ne želi prejudicirati konačni stav i zaključak Vijeća. Vijeće nije razgovaralo ni o ploči HOS-a u Jasenovcu.