Ministar uprave

Kuščevićev put do prvog milijuna: ‘Firma mu je propala, a ljude je prevario za plaćenu kuhinju’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Nakon što je Telegram ovog tjedna otkrio niz zanimljivih činjenica o nekretninama ministra uprave Lovre Kuševića, od vile prijavljene kao pašnjak, preko kuće koja je nekad bila štala, sad su se pozabavili poviješću obiteljske tvrtke Kuščević d.o.o.


Ova je tvrtka nakon stečaja, piše Telegram, ostavila milijun kuna dugova prema dobavljačima i 300.000 kuna duga prema državi. Među vjerovnicima je i jedan bračni par iz Splita koji je tri godine prije stečaja naručio i uredno platio kuhinju, no tvrtka Kuščević d.o.o. nikada im je nije isporučila niti im je vratila novac.


Telegram je došao do presude koja otkriva još jedan iznimno znakovit detalj o propalom biznisu današnjeg ministra: pred kraj poslovanja, Lovro Kuščević kao privatna je osoba otkupio vrijedne poslovne prostore tvrtke Kuščević d.o.o. koja je kasnije otišla u stečaj. Ljudi, tvrtke i država kojima su ostali dužni, nisu se imali iz čega naplatiti, jer u trenutku stečaja Kuščević d.o.o. više nije imao dovoljno imovine. Nekoliko godina kasnije, Lovro Kuščević kao privatna osoba prodaje te poslovne prostore za 301.000 eura.


Najbolji potez




Pokušavajući izvući sina iz afere u koju je upao, njegov otac Nenad prije nekoliko dana izjavio je za 24 sata kako je “kupovina pa prodaja poslovnog prostora bila najbolji poslovni potez Lovre Kuščevića”. Kako je do tog ‘najboljeg poslovnog poteza’ došlo? Tvrtka Kuščević d.o.o., koju je ministar osnovao s bratom Branimirom, 2005. godine kupila je 328 četvornih metara poslovnih prostora u Supetru na Braču za 210.000 eura. Početkom srpnja 2010. Lovro Kuščević, kao privatna osoba, i tvrtka Kuščević d.o.o. potpisuju ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg današnji ministar preuzima te poslovne prostore.


Nejasno je, piše Telegram, kako je te 2010. nabavio novac kojim je otkupio nekretnine svoje tvrtke; u zemljišnim je knjigama evidentirano samo da je godinu i pol kasnije, 15. veljače 2012., od punca Ante Žuvića uzeo zajam u vrijednosti 120.000 eura, temeljem kojeg je na te poslovne prostore upisano založno pravo. Ante Žuvić, danas pokojni otac ministrove supruge, bio je i poslovno povezan s obitelji pa je u tvrtki Kuščević d.o.o. u trenutku prodaje bio na funkciji direktora.


Tvrtka Kuščević d.o.o. u stečaj je, po skraćenom postupku, otišla 30. studenoga 2012. godine. Devet mjeseci kasnije, u kolovozu 2013., Lovro Kuščević prodaje nekadašnje poslovne prostore tvrtke turističkoj kompaniji Svpetrvs hoteli za, kako je vlasnik Marijan Dužić jučer kazao Jutarnjem listu, 301.000 eura.


Zanimljivo je da je tvrtka Svpetrvs hoteli bila među investitorima zbog čijih je projekata, kako se vidi iz zapisnika sa sjednice vijeća Općine Nerežišća, koju je prije ulaska u Vladu RH vodio Kuščević, izmijenjen prostorni plan uređenja. Svega tri mjeseca nakon što im je Kuščević, kako je Jutarnji jučer objavio, prodao svoje nekretnine.


Plaćena, nikad isporučena


Među 1,3 milijuna kuna duga, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu, je i iznos od 24.551 kuna koji je potraživao jedan bračni par iz Splita. Oni su od tvrtke Kuščević d.o.o. kupili kuhinju još u veljači 2009., dakle više od tri godine prije stečaja. Račun im je Kuščević d.o.o. izdao 24. veljače 2009., a kupoprodajna cijena plaćena je prema ugovoru od 20. travnja te iste godine.


Iako je kuhinja plaćena, kupcima nikada nije isporučena. Nakon nekog vremena, par iz Splita traži povrat uplaćenog novca na što Kuščević d.o.o. ne pristaje. Bilo je, kako je doznao Telegram iz razgovora s kupcima, još pokušaja dogovora. U nekom su trenutku bili pristali i da im se isporuči izložbeni primjerak te kuhinje, ali i to na kraju propada.


Kako su supružnici iz Splita u tom trenutku ostali i bez novca i bez kuhinje, odlučuju tužiti tvrtku Kuščević d.o.o. Tužbu podnose 11. kolovoza 2010. godine. Na sudu se iz ministrove firme nitko ne pojavljuje. Zato se 14. ožujka 2011. donosi presuda zbog ogluhe. Tvrtka Kuščević d.o.o. je izgubila i prema presudi moraju obeštetiti supružnike. Kako nije bilo ni žalbe na presudu, ona 31. ožujka 2011. postaje pravomoćna, a 15 dana kasnije i ovršna. To znači da su supružnici iz Splita sada mogli prisilno naplatiti dug.


Kada su supružnici iz Splita dobili odluku suda temeljem koje su mogli krenuti u ovrhu, tvrtka Kuščević d.o.o. više nije imala vrijedne imovine iz koje bi se dug mogao naplatiti, jer su, dakle, 6. srpnja 2010. njezini poslovni prostori prodani Lovri Kuščeviću. Drugim riječima, supružnici iz Splita ostali su bez mogućnosti da se naplate.


Ni novca, ni kuhinje


Uvjereni da je gospodin Kuščević otkupio poslovne prostore kako bi se vjerovnike tvrtke onemogućilo u naplati duga, podnose novu tužbu protiv tvrtke Kuščević d.o.o. i samog Lovre Kuščevića. No, tužba im je odbijena i na sudu u Supetru te ponovo na Županijskom sudu u Splitu. 


Kupci kuhinje potvrdili su Telegramu da ni u međuvremenu nisu dobili niti svoj novac, niti kuhinju. Ogorčeni su ovakvim raspletom i tvrde kako nadležna tijela, prije svega Porezna uprava, godinama nisu kontrolirali poslovanje tvrtke obitelji Kuščević.