Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
23. listopada 2019.
Cotylorhiza tuberculata

Kupači prijavljuju 'susrete' s ovakvim meduzama. Možda izgledaju zastrašujuće, ali...

foto: wikipedia
foto: wikipedia
Autor:
Objavljeno: 10. kolovoz 2018. u 10:04 2018-08-10T10:04:15+02:00

Gladak povišen klobuk ove meduze, opisuju, "okružen je okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje.

Zapazite li ovih dana u moru velike meduze, ne morate se bojati, u pitanju su autohtone i dobroćudne meduze, latinskog imena Cotylorhiza tuberculata, koje vam, dodirnete li ih slučajno ili namjerno, neće uzrokovati bol, objavio je portal Poreština.

Ove meduze, pojašnjavaju, "obitavaju u cijelom Sredozemnom moru, endemična su vrsta, hrane se planktonom, a najčešće se nalaze na otvorenom moru". Ponekad ih se, međutim, može vidjeti i u obalnom dijelu Jadrana.

- Ne morate se plašiti dodira, njezine žarnice nemaju nikakav ili vrlo blagi učinak na ljude. Praksa je pokazala da samo vrlo osjetljivi ljudi osjete blago peckanje u dodiru kože s njezinim žarnicama, pojašnjavaju zainteresiranima na portalu Poreština.

Gladak povišen klobuk ove meduze, opisuju, "okružen je okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje.

Riječ je, tvrde, "uglavnom o spektakularnim primjercima dobroćudne autohtone meduze".

Ova vrsta meduze najčešće je okružena mlađim šarunima, koji u njenim šupljinama nalaze utočište od nasrtljivih iglica (Belone belone) i ušata (Oblada melanura), piše portal, a .zbog očigledne sličnosti, ističu, neki je nazivaju i „jaje na oko“ (eng. naziv: fried egg jellyfish), pišu na portalu Poreština.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.