Ministar zdravstva

Kujundžić o smrti dječaka: ”Ispitat će se što se točno događalo tijekom desetak dana, čini mi se da je trebalo prije intervenirati”

Hina

»Treba utvrditi što se događalo u tih deset dana u Metkoviću, Po onome što znam, krenulo je s relativno blagom virozom do trenutka kada se nakalemio streptokok i kada dječak počinje razvijati znakove šoka i to je taj bitni moment kojega je trebalo prepoznati«, kazao je Kujundžić

 Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u nedjelju u HRT-ovoj emisiju »Nedjeljom u 2» kako će inspekcija Ministarstva zdravstva u slučaju smrti dječaka iz Metkovića, morati ispitati u kojem se trenutku moglo i trebalo prepoznati da je došlo do pogoršanja dječakova zdravstvenog stanja te je li se dijete moglo i trebalo ranije uputiti u bolnicu. Inspekcija, ojačana stručnjacima za intenzivnu dječju skrb i dječju infektologiju odlazi u ponedjeljak u Split i izvidjet će, kaže Kujundžić, što se točno događalo tijekom desetak dana u Metkoviću te nakon primitka dječaka u KBC Split, odnosno je li se moglo prepoznati kada je došlo do izrazitog pogoršanja djetetova stanja.

»Treba utvrditi što se događalo u tih deset dana u Metkoviću, Po onome što znam, krenulo je s relativno blagom virozom do trenutka kada se nakalemio streptokok i kada dječak počinje razvijati znakove šoka i to je taj bitni moment kojega je trebalo prepoznati«, kazao je Kujundžić.


»Strašno je izgubiti bilo kada dijete a poglavito dijete koje je do prije desetak dana bilo zdravo. Ostaje u zraku je li se moglo više i je li propušten trenutak kada se moglo stanje prepoznati«, rekao je Kujundžić dodavši kako ne može prejudicirati nalaze inspekcije.


»Prejudicirati ne mogu ali prema onome što sam doznao čini mi se da je trebalo prije intervenirati jer u trenutku kad je upućeno u Split, dijete je bilo u terminalnoj fazi, sa svim znakovima multiorganskojg zatajenja i znakovima šoka«, rekao je.




Upitan hoće li kao ministar zdravstva snositi odgovornost ako se dokaže da je zakazao sustav, Kujundžić odgovara kako je je on odgovoran za funkciniranje sustava no da se u ovom slučaju radi o osobnoj odgovornosti dežurnih liječnika.


Mediji su objavili u petak (14. prosinca) da je devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća, 11. prosinca umro od posljedica sepse u KBC-u Split. Navode da su dječaka prvi put doveli u Dom zdravlja Metković 1. prosinca jer je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu, te da je nekoliko dana kasnije dobio temperaturu i njegova mu je liječnica u petak (7. prosinca) propisala antibiotik. Međutim, kako se dječakovo stanje naglo pogoršalo, roditelji su ga tijekom vikenda (8. i 9. prosinca) dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću i bio je vraćan kući, a u ponedjeljak poslan pedijatrici i prebačen u splitski KBC.