Ministar zdravstva

Kujundžić o slučaju “ortopeda s Dubrave”: ‘On je sada maknut’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

»Tu mora biti zakonska procedura, on je sada maknut, povjerenstvo u bolnici i Uprava donijeli su odluku da ne radi s pacijentima, sada je istražni postupak gdje će se utvrditi činjenično stanje i prema tome slijede mjere«, rekao je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da će položaj Hrvatske na ljestvici Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) izgledati drugačije kad se objektivno dostave svi parametri no, dodao je, to ne oslobađa odgovornosti Ministarstvo zdravstva koje uvažava svaku kritiku. Hrvatsko zdravstvo je, prema ranije objavljenim podacima, na ljestvici EHCI-a po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene usluge lani palo za sedam mjesta, te se nalazi na 26. mjestu među 35 europskih zemalja.

Kujundžić je tijekom proslave 15 godina rada zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih rekao novinarima kako je analiza pokazala da je to presjek hrvatskog zdravstva u zadnjih 6 – 7 godina. Neki parametri koji su tu rabljeni pokazuju da Hrvatska, uvjetno rečeno, ima slabosti, ali brojni parametri, primjerice o smrtnosti karcinoma i smrtnosti novorođenčadi, nisu dobro dostavljeni iz Hrvatske, ustvrdio je.


Ministar je poručio da će slika hrvatskog zdravstva izgledati drugačije »kad se ti parametri objektivno dostave«, međutim,to ni u kojem slučaju ne abolira Ministarstvo da popravi »sve što ukazuje da smo slabi« i ne uvaži svaku kritiku.


Vezano za optužbe pacijenata na nedolično ponašanje liječnika ortopeda iz Kliničke bolnice Dubrava, Kujundžić je rekao da se tu mora provesti zakonska procedura, podsjetivši da je donesena odluka kojom je prozvanom liječniku do okončanja postupka izrečena zabrana rada s pacijentima.




»Tu mora biti zakonska procedura, on je sada maknut, povjerenstvo u bolnici i Uprava donijeli su odluku da ne radi s pacijentima, sada je istražni postupak gdje će se utvrditi činjenično stanje i prema tome slijede mjere«, rekao je. Nije želio prejudicirati kakve mjere mogu biti, kazavši tek da će one ovisiti o težini prekršaja.


Za inicijativu Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) koja je, potaknuta nedavnim fizičkim napadom na medicinsku sestru u Splitu, zatražila izmjene Kaznenog zakona kojima bi se napadi na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike tretirali kao napadi na službene osobe, Kujundžić kaže da je treba razmotriti i vjerojatno prihvatiti, ali za to je nadležno drugo ministarstvo.


»Nažalost, ti se incidenti događaju i ljude koji rade u medicinskoj struci uistinu treba zaštititi«, poručio je.


Za problem neisplaćenih prekovremenih sati liječnicima i ostalom zdravstvenom osoblju, rekao je da razgovaraju sa svima s kime mogu, te da su razgovarali s Hrvatskim liječničkim sindikatom koji ima najveća potraživanja.


No, to je financijski i pravno ozbiljan problem kojeg treba riješiti na razini ministarstava uprave, financija, pravosuđa i rada. Oni će, naglasio je Kujundžić, poštovati ono što se odluči, što je u skladu sa zakonom.