Incidenti u Jordanovcu i Dubravi

Kujundžić nakon napada na liječnike: Razmatra se uvođenje kamera i zaštitara u bolnice

Hina

»Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali uistinu nasilje nad ljudima koji rade u bolnicama za najstrožu je osudu«, istaknuo je Kujundžić / Snimio Denis LOVROVIĆ

»Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali uistinu nasilje nad ljudima koji rade u bolnicama za najstrožu je osudu«, istaknuo je Kujundžić / Snimio Denis LOVROVIĆ

HLS predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera, te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta



ZAGREB Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražio od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama, ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je najoštrije osudio najnovije napade pacijenata na zdravstveno osoblje, te potvrdio da se razmatra uvođenje zaštitarske službe i video nadzora u bolnice.


U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Kujundžić je istaknuo da su iz Ministarstva više puta osuđivali napade na zdravstveno osoblje.


»Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali uistinu nasilje nad ljudima koji rade u bolnicama za najstrožu je osudu«, istaknuo je Kujundžić na svečanom otvaranju novih prostora Kliničke bolnice Sveti Duh.




Ministar je komentirao i zahtjev HLS-a za hitnim uvođenjem mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama, te podsjetio da se lani tražila izmjena Kaznenog zakona kako bi se bolje zaštitilo zdravstvene radnike.


»Postojeći zakon štiti sve, no treba uvesti strože kazne za nasilje, posebice za atakiranje na one koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnome stanju«, rekao je ministar.


HLS predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera, te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.


»To već duže vrijeme razmatramo ako se ovakvi trendovi nastave«, rekao je Kujundžić i potvrdio da postoje bolnice koje već imaju zaštitare i kamere.