Istup Romane Jerković

Kujundžić kritiziran u Saboru: ‘Ovaj ministar samo sliježe ramenima i govori kako nema novaca za sve’

Hina

Financiranje zdravstva bilo je problem svim ministrima, ali svi su se bavili reformama, krpali su rupe, sanirali bolnice, pokušavali i radili nešto... Ovaj ministar samo sliježe ramenima, rekla je Jerković



Saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković upozorila je u petak na nagomilane probleme u hrvatskom zdravstvu, a resornom ministru Milanu Kujundžiću poručila da se ponaša kao da je jučer postao ministar, te da zdravstvenim sustavom »ne upravlja onako kako bi trebao«.


»Sustav zdravstva ne samo da stagnira već i nazaduje. U izvješću Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa pale su kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite, rastu liste čekanja, građani sve teže dolaze do usluga bolničkih specijalista, duže se čeka na operativne zahvate, duže se čeka na pretrage kao što su magnetna rezonanca ili CT«, nabrajala je Jerković nakon stanke koju je zatražila.


Zabrinjavajuća je i visoka smrtnost od raka, a preživljavanje onkoloških bolesnika je značajno manja u Hrvatskoj nego u okruženju, odnosno EU.




Kada je riječ o srčanom infarktu i moždanom udaru u Hrvatskoj je očekivani životni vijek za više od tri godine ispod prosjeka EU, stope smrtnosti od bolesti krvožilnog sustava su gotovo dvostruko veće od prosjeka EU, na začelju smo kada se radi o prevenciji pušenja, prevenciji debljine i konzumiranju alkohola.


Postotak pušača među 15-godišnjacima je gotovo 1,5 puta veći od europskog prosjeka, stopa pretilosti je među djecom porasla za 50 posto. U Hrvatskoj su teže dostupni lijekovi za rak, za reumatoidni artritis, imamo sagu o skupim lijekovima, a sve to lomi se preko leđa bolesne djece, navela je Jerković.


»Veliko nezadovoljstvo tjera zdravstvene radnike da napuste Hrvatsku, 551 liječnik otišao je od kada smo ušli u EU, 1454 liječnika su podnijela zahtjev. U ovom trenutku imamo 2000 manje liječnika specijalista, a 151 tim primarne zdravstvene zaštite je bez nositelja«, rekla je SDP-ovka.


Financiranje zdravstva bilo je problem svim ministrima, ali svi su se bavili reformama, krpali su rupe, sanirali bolnice, pokušavali i radili nešto… Ovaj ministar samo sliježe ramenima i kaže da nema dovoljno novca za svih, pa bismo trebali s time biti zadovoljni, kaže Jerković dodajući kako Kujundžić ne upravlja zdravstvom onako kako bi trebao.


Lenart: Ekološki problem u Moslavini


HSS-ov Željko Lenart upozorio je na ekološke probleme u Moslavini, u gradu Popovači, mjestu Moslavačka Gračenica.


»Radi se o građevini za obradu opasnog otpada u Sisačko-moslavačkoj županiji, postupkom bioremedijacije smještene unutar naseljenog područja, krug pogona Kroska u kojem STSI obrađuje otpad koji nastaje na bušotinama, na njihovim raznim pogonima sanacijom benzinskih postaja i možda čak neki otpad koji niti ne znamo«, rekao je Lenart.


Zatraženo je, kaže, izdavanje okolišne dozvole za rad postrojenja za preradu opasnog otpada, što je zadnji korak kako bi postrojenje postalo legalno.


Inicijativa za zdrav život Moslavina je pokrenula otpor takvom pogonu za preradu opasnog otpada usred nasljednoga mjesta.


Nerazumno je, kaže Lenart, da postrojenje za obradu opasnog otpada bude usred naseljenog mjesta. Osnovna škola je 270 metara, željeznička postaja 185 metara, crkva 430 metara, nogometno igralište 80 metara, rukometno igralište 25 metara, Regionalni park Moslavačka gora 2000 metara, a Park prirode Lonjsko polje 2500 metara udaljeno od tog mjesta.


»Da ‘nešto smrdi’, pokazuju i nizovi složenih raznovrsnih metalnih kontejnera kako bi se spriječio izravan pogled na pogon za preradu, koji se nalazi uz Županijsku cestu Kutina-Sisak. Također, na toj lokaciji se obavlja i otplinjavanje željezničkih cisterni koje dovoze sadržaj iz grupacije Ina-MOL nepoznatog sadržaja. Njegovo je spaljivanje unutar kruga pogona za preradu, a nitko ne kontrolira što se tamo spaljuje«, kaže HSS-ovac.