Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
22. studenoga 2019.
Politički napad

Kuća ljudskih prava osudila saborsko odbijanje izvješća pučke pravobraniteljice

Vesna Teršelić i Zoran Pusić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Vesna Teršelić i Zoran Pusić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2016. u 20:41 2016-05-20T20:41:00+02:00

Kuća ljudskih prava osudila je u petak odluku Hrvatskog sabora da ne prihvati Izvješće pučke pravobraniteljice za 2015., ocijenivši da je ta odluka »izravan udarac vladajućih na ljudska prava, vladavinu prava i politički napad na neovisnost Pučke pravobraniteljice

ZAGREB Kuća ljudskih prava osudila je u petak odluku Hrvatskog sabora da ne prihvati Izvješće pučke pravobraniteljice za 2015., ocijenivši da je ta odluka »izravan udarac vladajućih na ljudska prava, vladavinu prava i politički napad na neovisnost Pučke pravobraniteljice.

»Građani i građanke zasigurno nisu Saboru dali mandat za ovo. Političari i političarke vaša zadaća je da širite prostor slobode i ljudskih prava, a ne da ga uništavate«, stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava.

 Dodaju kako ljudska prava nisu predmet političkih spletki, te tvrde da »saborska većina zastupa stajalište u kojem smisao zaštite ljudskih prava u društvu nije zaštita različitosti i manjina, nego isključivo zaštita većine«.

 »Neugodno je i zamisliti što bi se moglo početi događati s već poremećenim sustavom zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj nakon što je najviše zakonodavno tijelo, prihvaćajući reakcionarnu retoriku, jasno iskazalo većinski prijezir spram samog koncepta ljudskih prava. Hrvatska je ovim činom nedvosmisleno nastavila provoditi u djela ideju Orbanove Mađarske o ne-liberalnoj demokraciji«, navodi se u priopćenju.

 Iz Kuće za ljudska prava također kažu da su već »svjedočili napadu na neovisne institucije – na Vijeće za elektroničke medije i to isključivo iz razloga da bi se proširilo područje političke kontrole«.

 Napominju da je neovisnost sustava zaštite ljudskih prava esencijalan dio demokracije i otvorenog i tolerantnog društva, koji se mukotrpno izgrađivao niz godina i čija je neovisnost bila uvjet za članstvo u EU.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.