Meta pala na krov kuće

Krstičević se ispričao zbog incidenta tijekom generalne probe za sutrašnju vježbu

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

ZAGREB Ministar obrane Damir Krstičević ispričao se u ponedjeljak zbog incidenta koji se dogodio tijekom generalne probe za sutrašnju međunarodnu vojnu vježbu ŠTIT 17, za koju ipak vjeruje da će u sinergiji slovenske i hrvatske vojske biti odrađena na najbolji mogući način.  

Upitan kako je došlo do odvajanja pet kilograma teške vučne mete za gađanje u zraku, koja je potom pala na krov kuće u Ližnjanju napravivši manju materijalnu štetu, ministar je rekao novinarima da još traju izvidi nakon kojih će o uzroku nesreće biti obaviještena hrvatska javnost.


Nažalost, vojska mora vježbati


 Nažalost, vojska mora vježbati, događaju se i te stvari – nesreće kojima nitko ne može biti zadovoljan, hvala dragom Bogu da nitko nije stradao, rekao je ministar i dodao kako je u tom slučaju napravljena manja materijalna šteta te da su izvidi u tijeku.


 Na pitanje hoće li današnji incident utjecati na održavanje sutrašnje vježbe, na kojoj bi uz njega trebali sudjelovati hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica te slovenski predsjednik i ministar obrane, Krstičević je ponovio da vojska mora vježbati i da vode računa o sigurnosti. 

»Nesreća se dogodila, sagledavamo sve, nadam se da ćemo do sutra još jednom sve pripremiti«, rekao je ministar. Izrazio je uvjerenje da će sutra imati vježbu koja će se odraditi na najbolji način, te da će još jednom u sinergiji slovenske i hrvatske vojske imati dobro gađanje, kojim će se još jednom dokazati spremnosti dvije vojske za savezništvo i doprinos miru na ovim prostorima.


Šteta će biti podmirena


 Ministar nije odgovorio koji je pilot upravljao zrakoplovom ni koliko je bio iskusan, a najavio je da će šteta biti podmirena. 

Obitelji na čiji je krov pala vučna meta danas su posjetili načelnik Glavnog stožera i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, rekao je ministar novinarima na Hrvatskom vojnom učilištu »Dr. Franjo Tuđman«, nakon sjednice Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.


 Naime, tijekom generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17 u ponedjeljak je oko 10,45 sati vučna meta za gađanje ciljeva u zraku »zemlja -zrak«, koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče borbeni zrakoplov MiG-21, pala je izvan prostora poligona na civilni objekt u mjestu Ližnjan, te uzrokovala manju materijalnu štetu na krovištu kuće, priopćilo je Ministarstvo obrane.


 Pilot zrakoplova HRZ i PZO-a krenuo je prema proceduri iznad aerodroma Pula, te je izbjegavajući naseljena mjesta krenuo prema poligonu Marlera. U samom zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, oko 10,35 sati, pukla je sajla i meta je nošena južnim vjetrom pala u Ližnjanu na privatnu kuću te prouzročila manju materijalnu štetu.


 Meta je teška oko pet kilograma, a u slobodnom padu stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju.