Susret u Zagrebu

Krstičević s američkim ministrom uoči sastanka A5; Mattis: SAD ostaje predan jugoistoku Europe

P. N.

Pohvala Mattisa Hrvatskoj vojsci: “Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja“



 


 


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i američki ministar obrane James Mattis uoči početka Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje u petak, 13. srpnja 2018. u Zagrebu održali su bilateralni sastanak.




Tom prilikom, ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra Mattisa istaknuvši: „Čast mi je što je američki ministar obrane posjetio Hrvatsku. To je  potvrda partnerstva i prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske. SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti“. Američkom ministru obrane Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti.


„Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva“, poručio je ministar Krstičević.


Ministar Mattis naglasio je dugu povijest stvaranja povjerenja između Republike Hrvatske i SAD-a: “Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije“. Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: “Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja.“


Američki ministar podržao je projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona F16 od Države Izrael, istaknuvši: “ Hrvatska je izabrala dobrog partnera, Državu Izrael.“


Ministar Krstičević američkom ministru zahvalio je na potpori tom projektu, istaknuvši pritom kako je to izvrsna prigoda za stvaranje partnerskog odnosa između SAD-a, Izraela i Hrvatske.


„Nabavka borbenih aviona početak je projekta prelaska sa zrakoplova sovjetske proizvodnje na zrakoplove zapadnog podrijetla“, rekao je Krstičević. Naglasio je i kako je Hrvatska prepoznaje važnost pravedne raspodjele tereta: „Hrvatska je stoga, na vaš zahtjev, donijela plan dostizanja 2 posto i 20 posto za opremanje i modernizaciju, što nije bilo lako. Isto tako, nije bilo lako ni podići obrambeni proračun, ali smo uz punu potporu premijera Andreja Plenkovića uspjeli.“


Na bilateralnom sastanku ministar Krstičević podsjetio je i na mirovne misije i operacije u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, naglasivši kako se razmještaj naših snaga u određenom razdoblju povećao za tri puta, na gotovo 500 pripadnika.


„Mislim da slobodno možemo reći kako Hrvatska daje i više nego bi se to očekivalo, vrlo često se sjetim Vaših riječi: Croatia is punching above it’s wight,“ rekao je ministar Krstičević.


Ministar Krstičević istaknuo je i kako Republika Hrvatska teži ka stabilnosti Jugoistoka Europe pri čemu su Sjedinjene Američke Države značajan faktor.


Uoči početka bilateralnog sastanka ministar Krstičević američkom je ministru obrane uručio dres hrvatske nogometne reprezentacije.