Sporna imovinska kartica

Krstičević o spornoj vrijednosti kuće kod Šibenika: ‘Platio sam porez na 160.000 eura, nisam oštetio državu’

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Kuću sam kupio za 160.000 eura i iza toga ovjerio ugovor kod bilježnika, prijavio Poreznoj i iza toga je Porezna na to izračunala koliki trebam porez platiti. Platio sam porez na tu vrijednost od 160.000 eura"



Premijer Andrej Plenković mogao bi imati problem s još jednim ministrom zbog imovinske kartice. Ministar i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević u imovinskoj kartici naveo je kako njegova vikendica pokraj Šibenika vrijedi dvaput manje nego kad ju je kupio.


Kartica još jednog ministra našla se pod povećalom javnosti. Kako je objavio portal Index.hr, ministar Damir Krstičević u imovinskoj kartici ima upisanu vikendicu u Žaboriću kraj Šibenika, za koju je naveo da ima površinu 120 kvadrata i vrijedi 638 tisuća kuna, što je oko 83 tisuće eura.


Međutim, istu su kuću još 2004. godine Krstičević i njegova supruga platili dvaput više – 160 tisuća eura.




Uz to, u imovinskoj kartici upisana je površina vikendice od 120 kvadrata, a nije navedena i okućnica. Po podacima iz zemljišnih knjiga i katastra, kuća i okućnica imaju 302 kvadrata.


“Kuću sam kupio za 160.000 eura i iza toga ovjerio ugovor kod bilježnika, prijavio Poreznoj koja je izračunala porez. Platio sam porez na vrijednost od 160.000 eura”, rekao je, prenosi Hina.


Krstičević je ponovio da nije državu oštetio jer je platio ‘komplet sve kad je popunjavao’. “Kuća je stara, iz 1982. godine i ja sam to tako povezao, i evo ništa”, rekao je.


Dodao je i kako je obnavljao kuću ali ništa nije mijenjalo u konstrukciji. “Promijenio sam krov, otvore, opiturao kuću”. Ustvrdio je i da je to povisilo vrijednost nekretnine, ali se tim nije bavio.


“Vezano za vikendicu koja se nalazi u Žaborićima, a koja je u vlasništvu ministrove supruge, ista je stambene površine 120 m2, a prema izvatku iz zemljišne knjige kuća i dvor zajedno iznose 302 m2 površine te se to može provjeriti i fizički.


U imovinskoj kartici, kao što je i traženo, navedena je i približna vrijednost nekretnine 2016. godine, koja je izvorno sagrađena 1982. godine, a kupljena 2004. godine te nakon kupnje navedena nekretnina nije nadograđivana već je obojana, promijenjeno je krovište te vanjska stolarija a sve drugo je ostalo isto“, navodi se u odgovoru Ministarstva obrane na upit portala Index.hr.