Sastanak u bazi Lora

Krstičević i Šundov i američki senatori zadovoljni obrambenom suradnjom Hrvatske i SAD-a

Hina

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

»Naglašeno je kako su u proteklom razdoblju odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država sve intenzivniji i sadržajniji, a posebno se to manifestiralo nedavnim, iznimno uspješnim, susretom ministra Krstičevića i ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa u Washingtonu«, rečeno je u priopćenju



ZAGREB Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sastali su se u ponedjeljak u Pomorskoj bazi »Lora« u Splitu s izaslanstvom američkog Kongresa, a u razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo izvrsnom suradnjom SAD-a i Hrvatske u području sigurnosti i obrane, priopćila je u utorak MORH-ova služba za odnose s javnošću.


U američkom izaslanstvu, koje je u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj je, uz senatore Roya Blunta, Johna Cornyna, Susan Collins, Thada Collinsa, Toma Cottona i Thoma Tillsa, bila i američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes te vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers.


»Naglašeno je kako su u proteklom razdoblju odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država sve intenzivniji i sadržajniji, a posebno se to manifestiralo nedavnim, iznimno uspješnim, susretom ministra Krstičevića i ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa u Washingtonu«, rečeno je u priopćenju.




Krstičević je posebno zahvalio Sjedinjenim Državama na pomoći koju su pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije te ostale oblike obrambene suradnje, naglasivši izniman značaj američke potpore za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti.


Voditelj američkog izaslanstva senator Blunt je zahvalio ministru Krstičeviću i Hrvatskoj na doprinosu međunarodnoj sigurnosti i misijama potpore miru, kao i na ukupnoj sigurnosno-obrambenoj suradnji, kaže se u priopćenju te dodaje kako je istaknuo da Sjedinjene Države »visoko cijene hrvatski doprinos i vide Hrvatsku kao istinskog, strateškog partnera, saveznika i prijatelja» i zahvalio na informacijama i saznanjima koja je izaslanstvo dobilo tijekom svog radnog posjeta.


Posebno je istaknuo da će Hrvatska u SAD-u uvijek imati odvjetnika kako u NATO-u, tako i u cijeloj međunarodnoj zajednici. »Hrvatska zaslužuje i uvijek može očekivati američku potporu, kako u području sigurnosti i obrane, tako i pomoć u ukupnom razvoju«, rekao je senator Blunt, kako navodi priopćenje.


»Govoreći o situaciji u zemljama iz hrvatskog okruženja i jugoistoku Europe, sugovornici su naglasili da Hrvatska i SAD dijele zajedničke vrijednosti te se zalažu za mir i stabilnost u cijelom području«, navodi se u priopćenju.


Sa šest američkih senatora sastao se u ponedjeljak u Splitu i hrvatski premijer Andrej Plenković te s njima razgovarao o hrvatsko-američkim odnosima i sigurnosti u Europi.


Američki senatori su u nedjelju posjetili Pomorsku bazu »Lora« u Splitu gdje su sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Predragom Stipanovićem i ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnim generalom Ivicom Kinderom razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji.