Ministar u Gospiću

Krstičević: Moramo biti ponosni na akciju Medački džep, drago mi je što je Norac s nama

Hina

»Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama«, rekao je Krstičević

Operacija Madački džep donijela je Gospiću mir i slobodu, njome je osnažena vjera u pobjednički karakter Hrvatske vojske, na tu akciju moramo biti ponosni, poručio je u nedjelju izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Damir Krstičević sa svečane akademije održane u Gospiću u povodu 25. obljetnice vojno redarstvene operacije (VRO) Medački džep. Operacija Medački džep, nakon prethodne uspješne operacije Maslenica, bila je nastavak povratka okupiranih hrvatskih teritorija, rekao je Krstičević na svečanoj akademiji kojoj su bili brojni predstavnici vojne, političke i crkvene vlasti, brojni pripadnici ratnih postrojbi. Podsjetio je da su pobunjeni Srbi svakodnevno topništvom terorizirali stanovništvo Gospića, onemogućavali mu normalan život.Akcija je uspješno neutralizirala topničke ugroze i u organizacijskom smislu pokazala da je Hrvatska vojska dosegla pobjednički karakter, organiziranost i opremljenosti za složene vojne akcije i operacije, naglasio je.

Norac nosi svoj križ




Ministar je, kasnije, na novinarske upite o mrljama Medačkog džepa i osudi zapovjednika Mirka Norca za kršenje ratnog prava, poručio da »na akciju Medački džep moramo biti ponosni«, a što se tiče Norca, da je »bio rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ«. »Meni je drago što je danas ovdje s nama«, rekao je Krstičević na novinarske upite o Norcu koji je, također, bio u Gospiću.


Krstičević je zahvalio svim hrvatskim braniteljima i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova na uspješno provedenoj operaciji.Operacija Medački džep počela je u svitanje 9. rujna 1993., zajedničkim djelovanjem Hrvatske vojske i specijalne policije MUP-a. U samo nekoliko sati hrvatske su snage oslobodile oko 225 kilometara kvadratnih okupiranoga teritorija tzv. Medačkog džepa koji je obuhvaćao sela Počitelj, Čitluk i Divoselo, odakle je srpsko topništvo razaralo Gospić. Uspješno izvedenom operacijom, otklonjen je dio topničke ugroze Gospića, skraćena crta bojišnice i dobivena bitka za Velebit te trajno onemogućena težnja agresora da izbijanjem na jadransku obalu razdvoji Hrvatsku na dva dijela. Sljedećih dana, od 10. do 14. rujna, hrvatske snage odbile su protuudar neprijateljskih snaga te su učvrstile dostignute položaje. No, Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je povlačenje Hrvatske vojske na položaje uspostavljene prije 9. rujna 1993., što je ona i učinila te su to područje zaposjeli su pripadnici Kanadskog bataljuna UNPROFOR-a.U operaciji Medački džep na hrvatskoj strani sudjelovali su pripadnici 9. gardijske brigade te skupnih snaga 19 Specijalnih jedinica policije MUP-a, kao i pripadnici domobranskih bojni Gospić i Lovinac, 263. Izvidničke satnije ZP-a Gospić, 71. bojne Vojne policije Rijeka i 111. brigade. Za borbenih djelovanja pa do povlačenja hrvatskih snaga, od 9. do 17. rujna 1993., poginulo je 6 pripadnika Hrvatske vojske i 7 pripadnika postrojbi specijalne policije MUP-a, a 53 su ranjena.

Kustić: To nije akcija koje bi se branitelji trebali stidjeti


Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Mario Kustić, rekao je da je ta akcija bila »akcija početka kraja kninske krajine«. Poručio je kako to nije akcija koje bi se hrvatski branitelji trebali stidjeti, da pojedinačna krivnja nije isto što i slika koju su neki pokušali nametnuti o Domovinskom ratu.»Mi smo samo branili svoje u želji da naša djeca nastave živjeti na ognjištima svojih djedova i da stvaraju svoje obitelji učeći svoju djecu kako se voli domovina« , rekao je Kustić i istaknuo kako su oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokaz obrambenog karaktera Domovinskog rata.Ante Deur, savjetnik predsjednice Republike, podsjetio je na važnost zajedništva, »sinergije onog vremena, važnosti vizije, snage emocija«, te se zauzeo da se na mladu generaciju prenese ta emocija, da vide da je to bila pobjednička generacija. U ime stradalničkih obitelji, Josip Dragičević, sin poginulog Mile Dragičevića rekao je kako je odrastanje, bez jednog ili oba roditelja, njega i drugu djecu poginulih branitelja iskalio da postanu borci za svoju i dobrobit svoje države, jer znaju da su njihovi roditelji htjeli prosperitetnu i jaku, samostalnu Hrvatsku.Gospić je 25. obljetnicu akcije Medački džep obilježio budnicom gradskim ulicama, svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, vijencima i svijećama kod Spomenika hrvatskim braniteljima, svečanim mimohodom…Tijekom mise za šestoro poginulih u akciji Medački Džep, održane u Katedralnoj crkvi, vojni ordinarij Jure Bogdan izrazio je zadovoljstvo što se dostojanstveno obilježava akcija upisana u povijest za slobodu naše domovine. Zamolio je okupljene da se uvijek mole za sve žrtve Domovinskog rata, one najhrabrije i najodanije među nama.Proslava se nastavlja na Trgu Stjepana Radića taktičko-tehničkim zborom Oružanih snaga RH i atraktivnim preletima zrakoplova Krila oluje.