Smrt u zatvoru

Kristianova majka ne želi da se ikome više ponovi ono što je ubilo njenog sina: ‘Tražimo pravdu’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot



Nalaz obdukcije pokazao je da je 18-godišnji Kristian Vukasović, zatvoren u splitskom zatovru, umro od zatajenja srca, kao posljedice tzv. zloćudne aritmije. Najsporniji dio nalaza za Kristianovu obitelj su krvni podljevi nađeni na njegovom tijelu. Zato najavljuju tužbu protiv države, javlja RTL.


Krvni podljevi na Kristianovom trbuhu, natkoljenicama i potkoljenicama, koje je pokazala obdukcija, nisu uzrok smrti, ali su razlog zbog kojeg obitelj 18 godišnjaka traži odgovornost države za smrt svoga sina koji je preminuo prije mjesec dana.


“Roditeljima pokojnog Kristiana je najvažnije da se poduzmu neki koraci u sustavu i da se nikada, ama baš nikada više ne ponovi situacija koja je nažalost rezultirala iznimno teškim posljedicama za iste”, kaže za RTL odvjetnik obitelji preminulog Kristiana Vukasovića Vinko Ljubičić. 




U ministarstvu pravosuđa nemaju komentara jer još čekaju službeni nalaz obdukcije, kao i rezultate istrage. Podsjetimo, Kristian je bio u istražnom zatvoru 4 mjeseca zbog podmetanja požara i čak tri puta hospitaliziran.


Umro je u splitskoj bolnici u koju je – u komatoznom stanju – stigao iz zatvora na Bilicama. O Kristianovom teškom psihičkom stanju ali i maltretiranju posvjedočio je njegov cimer iz ćelije. 


“Nije im se sviđala ta nesposobnost toga dječaka i onda bi ga oni na neki način izolirali i maltretirali”, rekao je za RTL zatvorski sustanar Kristiana Vukasovića, 29. kolovoza.


Što se događalo uoči smrti mladića, te zašto je kao mlađi punoljetnik uopće bio u istražnom zatvoru, neka su od otvorenih pitanja.


“Ovdje je Republika Hrvatska prvenstveno odgovorna za rad svojih tijela. U tom pravcu, nama je interes da se hladne glave pristupi svemu. Mi ćemo dati prijedlog za mirno riješenje”, poručuje odvjetnik Ljubičić.


Ako se u roku od tri mjeseca ne nagode s državom, zakon nalaže da se ide u spor. Te su nagodbe rijetke, ali tužbe zbog loših zatvorskih uvjeta nisu. Kristianova obitelj spremna je pravdu potražiti i na Europskom sudu, ako ju ne uspiju dobiti u Hrvatskoj, javlja RTL.