Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Svatko se može suprotstaviti nasilju

Kristalna noć: Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu obilježena 75. obljetnica pogroma nad njemačkim Židovima

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2015. u 20:15 2015-11-09T20:15:57+01:00

U noći s 9. na 10. studeni 1938, nacisti su organizirali progon Židova diljem Njemačke. Ubijen je 91 Židov, oko 30.000 deportirano je u koncentracijske logore, spaljeno 177 sinagoga, oskrvnuta židovska groblja te uništeno najmanje 7.000 trgovina u židovskome vlasništvu

Antifašistička liga Hrvatske obilježila je večeras na zagrebačkome Trgu žrtava fašizma 75. obljetnicu pogroma nad njemačkim Židovima, poznatim kao Kristalna noć, uz poziv da valja pamtiti žrtve kako bismo se opirali isključivosti i nasilju te humanizirali odnose u društvu.

"Svatko ima odgovornost za svoju reakciju na nasilje i bira hoće li ga ignorirati ili biti solidaran sa žrtvama. Svatko se može suprotstaviti narastajućem historijskom revizionizmu. Okupljanje na godišnjicu Kristalne noći vidimo kao doprinos sjećanju na žrtve Holokausta, ali i poziv na humanizaciju odnosa među svima nama danas", pročitao je tajnik Antifašističke lige Hrvatske Damir Čuljak u proglasu "Pamtimo žrtve i otpor".

U noći s 9. na 10. studeni 1938, nacisti su organizirali progon Židova diljem Njemačke. Ubijen je 91 Židov, oko 30.000 deportirano je u koncentracijske logore, spaljeno 177 sinagoga, oskrvnuta židovska groblja te uništeno najmanje 7.000 trgovina u židovskome vlasništvu. 

"Kristalna noć kulminacija je višegodišnjeg procesa stavljanja Židova u Njemačkoj izvan društva i zakona. Tog 9. studenog 1938. Evropa i svijet promatrali su početak svog kraja i sunovrat civilizacije", pročitao je Čuljak u proglasu Antifašističke lige. Podsjećajući kako "ksenofobi danas produbljuju i stvaraju podjele tamo gdje ih se jedva slutilo", Čuljak je kazao kako se ljude danas ponižava govorom mržnje, te upozorio kako neki isključuju izbjeglice koje pristižu u Europu.

Pred dvjestotinjak ljudi okupljenih na trgu posvećenom žrtvama fašizma, prigodan program održao je zbor "Lira" Židovske općine Zagreb, a pročitane su i pjesme posvećene stradalnicima.

Na komemoraciji su bili, uz ostale, predstojnik vladina ureda za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, veleposlanici Njemačke, Austrije, Norveške, Nizozemske, Francuske, Australije i Makedonije, te umjetnici, znanstvenici, ugledni novinari i javne osobe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu