Ante Ramljak objavio

Kreće isplata punog iznosa starog duga malim dobavljačima Agrokora

Hina

Reuters

Reuters

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u srijedu je donijelo odluku o isplati punog iznosa starih dugovanja svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), obrtnicima i mikro dobavljačima, a riječ je o više od 2.100 dobavljača kojima će, počevši od četvrtka, biti isplaćeno ukupno 132 milijuna kuna, rekao je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak



ZAGREB Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u srijedu je donijelo odluku o isplati punog iznosa starih dugovanja svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), obrtnicima i mikro dobavljačima, a riječ je o više od 2.100 dobavljača kojima će, počevši od četvrtka, biti isplaćeno ukupno 132 milijuna kuna, rekao je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.


»S današnjim danom velik broj poljoprivrednih proizvođača primarne proizvodnje koji su direktno radili s kompanijama Agrokora mogu u narednim danima očekivati svoja potraživanja u stopostotnom iznosu. Čekalo se, bili smo strpljivi, ali nadamo se da smo odradili dobar posao za njih i da će novac koji će dobiti uložiti u poljoprivrednu proizvodnju i nastaviti suradnju s Agrokorovim kompanijama kao i do sada«, rekao je Mato Brlošić, koji u Privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja male dobavljače koncerna, u izjavama za medije nakon sastanka vijeća.


 Rekao je i da će oni koji su išli preko tzv. organizatora proizvodnje »ući u opciju B, za mjesec dana će se razgovarati o njima, i tada će ti organizatori dobiti određena financijska sredstva za potraživanja«.




 Mali dobavljači jedina su kategoriji vjerovnika kojima će stara dugovanja, nastala prije pokretanja postupka izvanredne uprave u travnju, biti isplaćena u punom iznosu, a riječ je o poduzećima s godišnjim prihodima manjima od 5,2 milijuna kuna ili onima koja su 2016. imala aktivu do 2,6 milijuna kuna i prosječno deset zaposlenika.


 Stara će se dugovanja malim dobavljačima namiriti iz 480 milijuna eura kredita ugovorenog početkom lipnja. Agrokor je do sada povukao 320 milijuna eura, od čega bi se s 30 milijuna eura trebali namiriti mali dobavljači. Sa 150 milijuna eura trebao bi se pokriti dio starih dugovanja većim dobavljačima, koji imaju mogućnost osigurati robu koja će im biti plaćena pod istim uvjetima kao i novo financiranje, odnosno da im se ta roba plati na kraju izvanredne uprave uz pravo da im se tada refinancira i stari dug u iznosu od 50 milijuna eura.


 Agrokor je otvorio i posebnu adresu e-pošte ([email protected]) za dobavljače koji nisu na popisu, odnosno u roku od dva tjedna ne dobiju novac ili uoče određene propuste ili pogreške, a za to je ostavljen i dio sredstava, kazao je Ramljak.


 O isplata starog duga prema svim ostalim dobavljačima vjerovničko će vijeće odlučivati u drugoj polovini kolovoza.


Samo je Nexus indirektno financirao Agrokor


 Ramljak je odgovarao i na pitanja novinara vezana uz pozajmice koncernu od tvrtke Nexus ulaganja koja je prošle godine dala Agrokoru kratkoročni kredit od gotovo 40 milijuna kuna, a potom zbog kolapsa koncerna ostala bez mogućnosti brze naplate pri čemu je i HBOR izgubio dio novca.


 Kazao je da je takvo indirektno financiranje bilo isključivo kroz Nexus. Svi ostali fondovi za gospodarsku suradnju, u kojima je i Agrokor jedan od investitora, jesu ulagali u neke projekte koji su i djelomično u Agrokorovom vlasništvu ili su inicirani od Agrokora, »ali to su zdravi projekti, koji su normalni i smatram da je to normalno financiranje sa povratima«, rekao je Ramljak.


 Sredstva koja su od Nexusa išla prema Agrokoru, a bila su namijenjena za druge svrhe, »nažalost će se morati rješavati kroz proces nagodbe, a mislim da bi regulatori i druge institucije trebali vidjeti što se tu dogodilo i zbog čega je došlo do takve odluke društva za upravljanje tim fondom«, istaknuo je.


 Dodao je i da je u ovom trenutku teško reći hoće li ta sredstva i u kojem iznosu uopće biti povraćena.


 »Nije pitanje dobrog ili lošeg ulaganja, nego je pitanje da li ste imali odobrenje za to ulaganje. Moglo je to biti i ulaganje s povratom od 20 posto, ali ako nemate odobrenje – nemate odobrenje«, naglasio je Ramljak.


Zaustavljen pad prodaje u Konzumu


Na novinarski upit je li zaustavljen pad prodaje u Konzumu, Ramljak je kazao kako jest te da se trend kreće prema nuli.


»Na današnji dan…prodaja je u odnosu na prošlu godinu manja za 2,5 posto, što je jako dobar podatak s obzirom na to kakve smo imali minuse«, ustvrdio je, dodavši da se za prvih sedam mjeseci minus kreće ispod 10 posto.


 Ponovio je i da će revizija biti završena sredinom rujna, kada će biti objavljene točne brojke te da neće sada ulaziti u spekulacije kako se brojke kreću, kakvi će biti otpisi i sl..


Potvrdio je i da su investitori zainteresirani za Agrokorove kompanije.


»Jako puno investitora na dnevnoj bazi pokazuje interes za sve kompanije«, zaključio je.