Bitka za HDZ

Kovač traži televizijsko sučeljavanje kandidata, ali pitanje je zašto bi Plenković htio na to pristati

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek / Jurica Galoic / Miranda Cikotic PIXSELL

Foto Patrik Macek / Jurica Galoic / Miranda Cikotic PIXSELL

Sučeljavanja na unutarstranačkim izborima su demokratski standard koji je HDZ dosegnuo već 2012. godine. Danas su ona još važnija jer će svi članovi HDZ-a moći birati i biti birani. Podrazumijeva se da kandidati sudjeluju u sučeljavanjima, rekao nam je Kovač



ZAGREB – Kad je u četvrtak potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković, ministar prometa, izjavio da će Predsjedništvo u ponedjeljak donijeti odluku o unutarstranačkim izborima, sigurno to nije govorio napamet, imao je takvu informaciju. No, vodstvo HDZ-a nije se jučer sastalo, a službeni je razlog to što će premijer Andrej Plenković danas i sutra boraviti u Davosu.


Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća ipak bi trebala biti krajem tjedna. Ali, Plenković je unatoč tome već započeo intenzivnu kampanju. Praktično je jedini dosad objavio da će se kandidirati za predsjednika, a samo je u subotu govorio na tri skupa povodom obilježavanja obljetnice osnivanja stranke, u Splitu, Imotskom i Otočcu, i skupljao podrške dužnosnika. Upadljivo je da se HDZ-ovci danas okupljaju u manjim dvoranama nego nekad, ali to u ovom trenutku nije Plenkoviću od presudnog značenja. Njegovi su, pak, protivnici u HDZ-u još uglavnom suzdržani, nitko od njih nije izravno rekao da će se natjecati za dužnost predsjednika i strpljivo čekaju da se prvo raspišu izbori koji će se održati za manje od dva mjeseca. Plenković je, dakle, u startu u opipljivoj prednosti, dijelom vlastitom zaslugom, a dijelom zahvaljujući pasivnosti oponenata koji će na raspolaganju imati vrlo ograničeno vrijeme kako bi većinu članova HDZ-a uvjerili da glasuju protiv aktualnog premijera.


Ozbiljan hendikep


– Treba pripremiti procedure, urediti popis članstva, cijeli proces mora biti demokratski. Želimo pokazati da smo snažni i demokratski, jer samo tako možemo biti atraktivni građanima i na parlamentarnim izborima, izjavio je jučer glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.




U situaciji kad će kampanja biti zaista kratka, što za Plenkovićeve protukandidate predstavlja ozbiljan hendikep jer neće moći neposredno komunicirati s koliko bi htjeli članova, Miro Kovač, koji u svojim javnim istupima sugerira da bi mogao biti jedan od kandidata za predsjednika HDZ-a, jučer je upozorio na to.


– Sučeljavanja na unutarstranačkim izborima su demokratski standard koji je HDZ dosegnuo već 2012. godine. Danas su ona još važnija jer će svi članovi HDZ-a moći birati i biti birani. Podrazumijeva se da kandidati sudjeluju u sučeljavanjima, rekao nam je Kovač.


Bivši međunarodni tajnik HDZ-a, znači, podsjeća da su debate bile organizirane prije sedam godina, kad su predsjednika stranke birali izaslanici na Općem saboru, njih nešto više od dvije tisuće.


Međutim, tadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, kao ni Tomislav Karamarko, nisu se pojavili ni na HTV-u, ni na Novoj tv, a niti na još nekim medijima. Sučeljavali su se samo Darko Milinović, Milan Kujundžić, Domagoj Milošević i Drago Prgomet koji je još kotirao kao kandidat za predsjednika, pa to nije bilo naročito zanimljivo. Jednako bi bilo sada ako Plenković odluči da mu kao lideru debate nisu potrebne. Međutim, u slučaju da on pristane s Mirom Kovačem, Davorom Stierom, svima koji će se kandidirati za šefa HDZ-a, javno raspravljati o budućem političkom smjeru stranke, to bi mogao biti atraktivan televizijski program u rangu nedavnih debata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović.


Dosad su se svi kandidati za predsjednika samo jedne velike političke stranke sučelili na nekoj od nacionalnih televizija, bilo je to 2008. na HTV-u, a sudionici su bili Zoran Milanović, Davorko Vidović i Dragan Kovačević, koji su se natjecali za mjesto čelnog čovjeka SDP-a.


Svi glave skupa


Davor Stier je i jučer bio prilično zakopčan. Na ulazu u Banske dvore, u kojima se održao sastanak s europskim katoličkim biskupima, rekao je za N1 televiziju da će »biti raspisani unutarstranački izbori, pa će članovi odlučiti, a onda ćemo svi staviti glave skupa, izaći iz tog procesa jači i pripremiti se za parlamentarne izbore«. Na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika HDZ-a, odgovorio je da će se to znati nakon raspisivanja izbora.


Milošević: Svi bi trebali sudjelovati u debati


Domagoj Milošević se jučer prisjetio sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a 2012. godine.


– Meni je to jedno odlično iskustvo, iako u debatama nisu sudjelovali svi kandidati. Očekujem da će i ovaj put biti organizirana sučeljavanja, a trebali bi se odazvati i predsjednik Plenković i ostali kandidati. S obzirom da predsjednik HDZ-a ima najviše šansi da nakon idućih parlamentarnih izbora bude premijer, ne znam zašto hrvatski građani ne bi imali priliku gledati ovakvu debatu, rekao nam je Milošević.