Čelnici HDZ-a prozvali Milanovića i Čačića

Kosor: Premijer ima taktiku ne miješati se u vlastiti posao

Hina

Milanović mora imati odgovore na pitanja koja zanimaju javnost i, po mom mišljenju, morat će kad-tad primiti mljekare, kaže Kosor



ZAGREB – Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prozvala je danas premijera Zorana Milanovića da nema odgovore na ključna socijalna pitanja od interesa za javnost, pa tako ni na probleme mljekara koje bi, smatra, svakako trebao primiti i saslušati ih.


»Premijer je uvijek najizloženiji i najodgovorniji i mora imati odgovore na pitanja koja zanimaju javnost i, po mom mišljenju, morat će kad-tad primiti mljekare, a ako se to ne dogodi vidjet ćemo što će biti. Sigurno je da ljudi ne stoje na cesti i ne skidaju cipele na cesti iz obijesti, nego ih valjda neka muka tjera«, poručila je Kosor na konferenciji za novinare HDZ-ovog zastupničkog kluba u Saboru.


Novinare je, naime, zanimalo očekuje li od premijera odgovor na pitanje može li Nada Čavlović Smiljanec, nakon što je otkriveno da ima nepodmirene dugove, biti na čelu Porezne uprave. Kosor im je odgovorila kako na to pitanje odgovor treba dati isključivo premijer, kao i na druga važna pitanja, poput rješavanja sudbine mljekara – hoće li opstati ili propasti.To je, naglasila je, također pitanje isključivo za premijera jer se radi o politici Vlade, ali, dodala je, premijer ne daje odgovore na to kao ni na mnoga druga ključna socijalna pitanja koja se tiču građana.




»To je očito neka taktika i doima se kao da se premijer ne bi htio miješati u svoj posao, a to nije dobra poruka i to ne naznačava dobar put nastavka rada ove vlade«, poručila je predsjednica HDZ-a. U pratnji stranačkih kolega Đure Popijača i Branka Bačića odbacila je prozivke prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da bivša vlada, kojoj je bila na čelu, što se investicija tiče nije ostavila ništa osim »magle«, već da su govorili o »šljivama i space shuttleu«.


Kosor je takve Čačićeve ocjene nazvala »nepodnošljivom lakoćom vrijeđanja i omalovažavanja«.


»Činjenica je da nismo ostvarili space shuttle, ali jesmo završeni projekt Zračne luke Zagreb. Nema space shuttlea, ali ima projekta Zračne luke«, naglasila je.Izrazila je sumnju prema Čačićevim najavama da će Vlada s novim investicijama krenuti u lipnju, kako zbog posla koji treba odraditi prije početka radova, tako i zbog, kako je rekla, dovođenja politički podobnih, a ne stručnih i sposobnih kadrova u državna i javna poduzeća koja bi trebala biti nositelji tih projekata.


Popijač, bivši ministar gospodarstva, pobrojao je više investicijskih projekata bivše vlade, te istaknuo da je i nova vlada priznala da je od 2008. do kraja 2011. pokrenuto 5,9 milijardi kuna vrijednih investicija, od čega u kriznima 2009., 2010. i 2011. godini 4,125 milijardi kuna.


»Zaista je nevjerojatno da netko može misliti da život i svijet počinju kada je netko sjeo u fotelju«, poručio je i dodao da su Vladine najave o 1,23 milijarde kuna investicija u ovoj godini još uvijek manje od onoga što je lani ostvarila bivša vlada.»Možda je to toliko komplicirano da to potpredsjednik Vlade naziva space shutleom jer to ne može razumjeti«, kazao je Popijač.Bačić, bivši ministar prometa, je za Čačićeve tvrdnje da bivša vlada nije ostavila nikakve investicijske projekte rekao da nisu samo laž, već da iritiraju i vrijeđaju brojne ekonomske, pravne i druge stručnjake koji su vrijedno radili na investicijama koje je pokrenula bivša vlada.


Također je pobrojao brojne infrastrukturne projekte u cestogradnji, željeznici i energetici, te prozvao Vladu da je, odustankom od gradnje Pelješkog mosta te radova na hidroelektrani Ombla i regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na jugu Hrvatske zaustavila 3 milijarde kuna vrijedne investicije.