Zahvalna premijerka

Kosor: Papina podrška presudna u dogovoru sa Slovenijom

Jagoda Marić

Sveti Otac dao je dao potporu sporazumu sa slovenskom vladom i prijateljskom dijalogu 



ZAGREB Sveta Stolica imala je presudnu ulogu u priznaju hrvatske neovisnosti prije 20 godina, potpora pape Benedikt XVI.  sporazumu sa Slovenijom bila je presudna, a nakon sporazuma je ukinuta slovenska blokada pregovorima Hrvatske i EU, što je dovelo do toga da Hrvatska danas ima 30 zatvorenih poglavlja a uskoro se očekuje završetak pregovora. Sve to nabrajala je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade želeći istaknuti kako je  ”pohod Svetoga Oca  Hrvatskoj posjet osvjedočenog prijatelja Hrvatske i hrvatskoga naroda” poručujući na kraju “Sveti Oče, dobro nam došao”. 


–  Svete Stolice imala je presudnu uloga u priznanju neovisnosti Republike Hrvatske prije dvadeset godina i na tome ostajemo zauvijek zahvalni, kazala je premijerka. Sadašnja potpora završetku pregovora Hrvatsku, istaknula je premijerka “na poseban način osnažuje jer se mi želimo vratiti kući, u krug zapadnih demokracija Europe i sjesti za stol s ostalim članicama EU”.


 Papi je posebno zahvalila na potpori tijekom dogovora sa Slovenijom oko sklapanja arbitražnog sporazuma. 




– Kada smo trpjeli razne kritike jer smo se uspjeli dogovoriti sa slovenskom vladom, upravo je Sveti Otac dao potporu tom sporazumu i prijateljskom dijalogu i načinu pronalaženja rješenja. To je bilo početkom 2010. i to je zaustavilo mnoge na njihovom pohodu prema jednoj i drugoj vladi. Dakle, ta nas je potpora Pape osnažila, to je deblokiralo pregovore i mi smo danas na 30 zatvorenih poglavlja, a uskoro očekujemo i ostala i završetak tog velikog posla, rekla je Kosor.


 Ona je uvjerena da će svi u Hrvatskoj poslušati s posebnom pozornošću poruke nade i ljubavi koje Papa donosi. 


– Posebno smo ponosni na naše kršćanske korijene, na naš kulturni i nacionalni identitet i ponosno ćemo ga čuvati i kada postanemo 28. članica EU, obećala je Kosor.