Vrijedno divljenja

Korina je prva djevojčica s Downovim sindromom koja je upisala srednju školu. Ovo je njena priča

Zadarski list

Foto Zadarski list

Foto Zadarski list

Sjećam se kada sam je rodila i kada su mi rekli kako neće moći ništa te da je stavim u ustanovu. To su rekli i ostalima u istoj situaciji. A pogledajte gdje smo došli nakon samo 15 godina, govori presretna majka Tanja Radman



ZADAR Sjećate se Korine Radman, prve djevojčice s Down sindromom upisane u redovnu školu u Zadru? Nakon što je uspješno završila osnovnu, Korina će biti i prva djevojčica u Zadru s Down sindromom koja će na jesen krenuti u srednju školu!



Udruga za Down sindrom Zadarske županije osnovana je 2007. godine. Suočeni s postojećim vrlo lošim stanjem u pristupu, integraciji i radu s osobama s Down sindromom, roditelji djece s Down sindromom odlučili su se organizirati kako bi se približili onomu što se može i što se čini na tom području u razvijenijim europskim zemljama. Primarna želja osnivača bila je senzibilizirati društvenu zajednicu prema osobama s Down sindromom, unaprijediti zdravstvenu i psihosocijalnu skrb, obrazovanje, zapošljavanje i uključivanje osoba s Down sindromom u društvenu zajednicu.


Danas udruga broji 100-tinjak odraslih članova plus 40-tak djece i u ovih 11 godina za djecu s Down sindromom je napravila nemoguće. Između ostalog, surađivali su s logopedskim kabinetom Feralić gdje su dvije logopedice iz Zadra prve učile metodu Talk Tools od logopeda iz SAD-a što je odlična metoda za razvoj govora; također, godinama surađivali s logopedicom iz Slovenije, Mihaelom Vovk koja ih je učila metodama funkcionalnog učenja; jako su puno napravili u području metoda učenja koje su se za Down sindrom pokazale najučinkovitije (metoda globalno učenje, učenje matematike uz pomoć Numicona, Boardmarker program pomoću kojeg se izrađuje materijal za rad i školu. Sve su to jako skupe stvari, a pomagali su tome Grad i Županija i pisali su projekte. Grad Zadar također financira sport za djecu Udruge za Down sindrom.





– Jako sam sretna i jedva čekam početi učiti, pogotovo hrvatski i matematiku, te predmete najviše volim. Veseli me i stvaranje novih prijateljstava, a osim što ću i dalje biti u dramskoj grupi plesati u Zadarskom plesnom ansamblu, treniratu ćui u nogometnom klubu ZARA, govori Korina, a njezina majka Tanja Radman, ujedno i tajnica Udruge za Down sindrom Zadarske županije, malo je reći – puca od ponosa i sreće. Sav trud i rad svih ovih godina se isplatio, ali najveća joj je nagrada osmijeh kojeg djevojčica ne skida s lica!


Iza svega stoji jedan velik rad


– Iza svega stoji jedan velik rad. Nije to bilo samo upisati dijete u školu i neka ide kako ide. Od kada je krenula u školu, a prva četiri razreda pohađala je OŠ Bartol Kašić, a od 5. nadalje OŠ Stanovi, i ja i svi iz udruge nismo prestali raditi s njom, kazala je dodavši kako su udrugu osnovali upravo iz razloga jer za djecu s Down sindromom do tada nije bilo ničega. Nisu nigdje bili uključeni niti su imali pravo igdje ući.


 Kada su osnovali udrugu, Korinina majka, Tanja Radman, i svi članovi odmah su počeli tražiti metode učenja i sve ono što ide s tim.


– Doveli smo stručnjake iz SAD-a, Slovenije, od logopeda nadalje. Zaista smo čuda napravili. S druge strane, i sama Korina je bila spremna. Krenula je u 1. razred osnovne škole i znala je sva slova i prva četiri razreda protekla su nevjerojatno glatko (uz naravno velik rad). Bila je presretna, priča nam majka Tanja dodajući kako djeca s Down sindromom inače najviše uče kopiranjem.


– Tako je bilo i s Korinom. Ona je morala biti unutar skupine djece »bolje« od nje kako bi od njih mogla kopirati i, na taj način naučiti. Tek kasnije slijedi nadogradnja, objašnjava Korinina mama istaknuvši kako kod njezine djevojčice nije bilo one spontane sposobnosti učenja kao kod djece normalnog razvoja.


Korina Radman, sindrom Down, Zadar


Korina Radman, sindrom Down, Zadar



– Dijete urednog razvoja će se jednog dana samo ustati i početi hodati, samo će uzeti kocke i složiti. Kod nje tog nema, njoj se sve to mora pokazati, pojašnjava samo djelić puta koji je prošla sa svojom Korinom.


Upisala se u »Stanka Ožanića«


U Zadru su zaživjele posebne metode učenja u radu s djecom s Down sindromom, a sve zahvaljujući Udruzi za Down sindrom Zadarske županije. Tako će, za koju godinu skupina od desetak djece s Down sindromom krenuti u osnovnu školu i svi su redom, kako oduševljeno govori Tanja Radman, fenomenalni!


– U ovom trenutku u redovnim osnovnim školama diljem Zadra i Županije imamo šest učenika i velike su šanse da će svi oni upisati i srednju školu, govori nam Tanja, dodavši kako svako dijete u školu kreće s određenim rješnjem prema kojem mu se slaže program. Korina je osnovnu školu završila uz djelomičnu integraciju u kojoj je jedan dio predmeta slušala s redovnim razredom, a dio predmeta po prilagođenom programu.


– Nakon takvog oblika osnovne škole, sva ta djeca imaju pravo na direktan upis u srednju školu za pomoćno zanimanje. Korina se tako upisala u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku škola Stanka Ožanića, smjer pomoćni cvjećar, kaže Tanja Radman dodavši kako su već bile na razgovoru i kako je prekrasno primljena.


– U školi su zaista sretni i vesele što će dobiti učenicu poput nje. I inače ta škola prima djecu s poteškoćama u razvoju, jako lijepo rade s njima i imaju dobar program. Sve se nekako poklopilo, sretna je Korinina mama.


Podrška Grada i Županije


Tanja Radman prisjetila se početka kada je rodila Korinu, prije 15 godina, i situacije koja je za roditelje bila užasno teška.


Korina Radman, sindrom Down, Zadar,


Korina Radman, sindrom Down, Zadar,



– Sjećam se kada sam je rodila i kada su mi rekli kako neće moći ništa te da je stavim u ustanovu. To su rekli i ostalima u istoj situaciji. A pogledajte gdje smo došli nakon samo 15 godina, govori presretna majka dodavši kako danas kad se rodi dijete s Down sindromom, odmah ga usmjeravaju na udrugu, koja ga usmjerava na ranu intervenciju, potom se organizira vrtić, kasnije škola,…


 – Sve ide nekako brže i drugačije, a sve zahvaljujući timskom radu, učenju, raspitivanju. Nismo odustali i našoj djeci smo dali šansu jer to i zaslužuju. Dokazali smo da su prepuni talenata i želje, samo čekaju priliku da zablistaju. Meni je primarni cilj od početka bio da ona bude sretna, a sve iznad toga je bonus. I, korak po korak, eto nas u srednjoj, a osmijeh je uvijek tu, kazala je majka Radman, dodavši kako su im u svemu uvelike pomogli Grad i Županija.


– Od početka do danas ogromnu podršku imamo od Grada Zadra i Zadarske županije. Osim financijske pomoći, Grad nas podupire i podržava u svemu što radimo, kaže Tanja Radman.


Korina je malo čudo!


Pored toga što je prva djevojčica koja završila osnovnu školu u Zadru i što je prva koja će pohađati srednju školu, Korina je poseban tip djeteta, ispričala nam je njena majka.


– Ona je malo čudo, prava štereberca. Da je ovakva kakva jest, ali bez Down sindroma, bila bi jedna od onih iz razreda koje mrzimo jer znaju sve odgovore. Jako je aktivna. Pleše u Zadarskom plesnom ansamblu već tri godine, ide na dramsku skupinu kod Vinka Radovčića, … ma nema gdje je nema, ali ona sve to hoće, priča Korinina mama dodavši kako ih, gdje god da dođu, prihvaćaju raširenih ruku.


– Nismo nikada osjetli nikakav «krivi« pogled ili oblik diskriminacije. U Zadru prema djeci s Down sindromom nema predrasuda i lijepo je osjećati tu podršku društva, zaključuje Radman.