Savjetnik premijera

Kopal otkrio zašto je Kolinda izgubila: Više ni crni labud ne može riješiti tu jednadžbu

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića Robert Kopal uoči zajedničke sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a otkrio je razloge zbog kojih je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore.


On je čestitao izabranom predsjedniku, a potom krenuo analizirati kako su predsjednički izbori izrazito individualizirani: “Iako su, naravno iza svakog kandidata stajale stranke, ipak čovjek u predsjedničkim izborima ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju”.


“Ovakav tip kampanje kakva je vođena, a kako u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda na neki načn mobilizira lijevo biračko tijelo, zna se da HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo.




U zadnja dva tjedna je vođena i negativna kampanja, a ja sam pristaša pozitivne kampanje”, ocijenio je Kopal, prenosi N1.


Složio bi se s rečenicom ministra Davora Božinovića da treba tražiti razloge, a ne krivce jer, kaže, ovo sigurno nije jednadžba s jednom nego više nepoznanica.


Ponovio je još jednom da su predsjednički izbori specifičan tip izbora i ne može ih se uspoređivati s primjerice rezultatima s europskih izbora jer su to kruške i jabuke.


Pojasnio je i da više nema crnih labudova jer je on bio neočekivan, dogodio se i više se ne može dogoditi.