''Zapamtite Plitvice''

Koordinacija braniteljskih udruga traži od Plenkovića da zaštiti NP Plitvička jezera

Hina

Reuters

Reuters



Koordinacija braniteljskih udruga plitvičkoga kraja »Zapamtite Plitvice» pozvala je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da od nadležnih institucija zatraži zaštitu Nacionalnog parka (NP) Plitvička jezera od zagađenja, devastacije i uništenja.


»Nemojmo zaboraviti da Plitvice duhovno i materijalno hrane nas, Vas i cijelu naciju. Nemojmo dopustiti da našoj djeci u nasljeđe predamo devastiran kraj u kojem će jedino moći biti moderno roblje«, poručila je Koordinacija u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.Predstavnici braniteljskih udruga plitvičkoga kraja prosvjeduju od 21. lipnja kako bi ukazali na rastući problem koji može dovesti do katastrofalnog stanja uslijed zagađenja i uništenja NP-a zbog »pomahnitale prekomjerne izgradnje i divljačke apartmanizacije« u najosjetljivijem dijelu parka, pod krinkom razvoja plitvičkog kraja i boljeg životnog standarda.

»Gola je istina da se radi o pohlepi nekolicine vanjskih investitora za brzom zaradom, čije je mračne planove blagoslovio Sabor sramotnim izglasavanjem prostornog plana posebnih obilježja nacionalnog parka 2014. godine, unatoč brojnim primjedbama Državnog zavoda za zaštitu prirode i Nacionalnog parka«, optužuje Koordinacija.


Podsjeća kako je Plitvica Selo smješteno odmah iza Velikog slapa, tako da je još za vrijeme bivše države bilo planirano njegovo iseljenje i preseljenje, upravo zbog zaštite NP-a. Zbog toga nisu razvijane vodovodna infrastruktura i kanalizacija.»Ovo je Hrvatska, ovdje se sve može – izbaciti Javnu ustanovu NP Plitvička Jezera iz odlučivanja za izdavanje građevinskih dozvola, ignorirati UNESCO, ignorirati značenje zaštićenog područja, ignorirati mišljenje struke, građenje apartmana bez potrebite infrastrukture jer će je država ionako morati kasnije izgraditi kada se fekalije počnu izlijevati na sve strane«, ogorčeni su članovi Koordinacije braniteljskih udruga plitvičkoga kraja »Zapamtite Plitvice«.