Nacionalna peticija

Konzervativci skupljaju potpise protiv pobačaja

Ljerka Bratonja Martinović

Inicijativa Prolife najavila je borbu kojom će tražiti zaštitu prava nerođenih – Vice Batarelo / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Inicijativa Prolife najavila je borbu kojom će tražiti zaštitu prava nerođenih – Vice Batarelo / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Organizatori očekuju da će potpisima osigurati legitimitet za kreiranje novog zakona koji će urediti pitanje pobačaja nakon što je Ustavni sud dao zakonodavcu dvogodišnji rok za izradu takvog zakona



ZAGREB Hrvatski prolife pokret krenuo je jučer diljem Hrvatske s prikupljanjem potpisa građana na Nacionalnoj peticiji »Imam pravo živjeti!« kojom će od zakonodavca tražiti »maksimalnu zaštitu nerođene djece« i to na temelju za njih neupitne teze da ljudski život počinje začećem. Peticija će se potpisivati do Uskrsa, 16. travnja, na gradskim trgovima i pred crkvama te na internetskoj stranici www.prolife.hr, a potpisi se tada šalju u Vladu i Sabor.


Priprema terena


Organizatori očekuju da će tako osigurati legitimitet za sudjelovanje u pisanju novog zakona koji će urediti pitanje pobačaja nakon što je Ustavni sud prije dva tjedna dao zakonodavcu dvogodišnji rok za izradu takvog zakona. Potpisi će, kažu, pokazati jesu li samo grupa zanesenjaka ili ih podržava nacija.


Pokretači peticije ističu da se ne radi o pripremi terena za referendum, za što nakon odluke Ustavnog suda i nemaju prostora, već o klasičnom pritisku na vlast. Odbijaju se izravno izjasniti o tome je li im cilj zakonska zabrana pobačaja, jer će konkretne zahtjeve, kažu, definirati »u hodu«. Već sada, međutim, izričito tvrde da zakonodavac pri izradi zakona mora uvažiti mišljenje da život počinje trenutkom začeća, koje je 2009. godine izrazila skupina liječnika KBC-a Zagreb. Ustavni sud je, s druge strane, u svojoj odluci dao do znanja da nerođeno biće uživa zaštitu do one mjere dok se ne sukobljava s pravom žene na privatnost, a zakonodavac treba odrediti ravnotežu ta dva prava. Zakonska zabrana abortusa, slijedom mišljenja Ustavnog suda, ne dolazi u obzir.




– Ne govorimo o zabrani pobačaja, nego o zaštiti nerođenog života – poručuje Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, za kojeg je začeće kao trenutak u kojem počinje život medicinska činjenica oko koje nema rasprave.


Prolifeovci traže da u tijelima koja će raditi na novom zakonu budu zastupljeni stručnjaci koji će, objašnjava aktivistica Mateja Glavaš, pomoći da se maksimalno zaštiti nerođeni život.


– Stav struke o početku života mora se uvažiti, vlast ne smije dopustiti ideološkim pretpostavkama da nadvladaju te znanstvene činjenice – poručuje Glavaš. Prolife peticiju podržavaju udruge GROZD, Vigilare, U ime obitelji i Hrvatskog pokreta za život i obitelj, koji je još 1991. godine podnio ustavnu tužbu protiv još uvijek aktualnog zakona o pobačaju iz 1978. godine.


Zaštita trudnica


Odlučni su, kažu, boriti se za »pravedne zakone za nerođene« i za pomoć majkama koje očekuju dijete, a najavljuju trajni rad na senzibilizaciji javnosti o temi pobačaja. Vladu pozivaju da konkretnim mjerama zaštiti trudnice, od poslodavaca koji im zbog trudnoće daju otkaz i od obitelji i partnera koji ih zlostavljaju kod kuće.


– Pozivamo vlast da novčanim mjerama podupre gradnju sigurnih kuća da bi se trudnice koje zlostavljaju bližnji odlučile na rađanje i donijele dijete na svijet u sigurnom i prirodnom okruženju – poziva Katarina Kovačević, predsjednica Pokreta za život i obitelj. Maternica je, kaže, prvi dom i to se pravo na dom, kao ni pravo na život, ne smije uskratiti ljudskome biću.


»Bitka za život« koju namjeravaju voditi u naredne dvije godine, poručuju, mora biti pravne, medicinske i bioetičke naravi, a ne zasnovana na emocijama ili vjerskim uvjerenjima. »Nitko nas neće ustrašiti«, zaključuju.