Posebni savjetnik

Kontroverzno imenovanje: Karamarko za savjetnika imenovao bivšeg partnera iz tvrtke Soboli

Danko Radaljac

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Ivan Baketa bio je čelnik Operativno tehničkog centra, famoznog OTC-a, zaduženog za sva prisluškivanja telekomunikacija. Sustav je napustio zajedno s Karamarkom 2002. godine, otkad je do prodaje poduzeća radio u Soboliju



ZAGREB  Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko imenovao je na mjesto svog posebnog savjetnika Ivana Baketu, s kojim je nekad zajedno bio vlasnik tvrtke Soboli. Vlada i Karamarko javnost nisu službeno izvjestili o imenovanju, tek je jučer objavljeno priopćenje u kojem se govori o jednom od protokolarnih posjeta potpredsjednika Vlade, a u kojem se u delegaciji nalazio i »posebni savjetnik Ivan Baketa«.


Ovo imenovanje  može se smatrati kontroverznim, jer su oko tvrtke Soboli, koju je Karamarko formalno napustio 2004. godine, ispredale  brojne afere. Novinar Domagoj Margetić DORH-u je čak slao materijale za koje tvrdi da dokazuju kako se preko Sobolija isisavao novac iz državnog budžeta. No, koliko je poznato, nikakav proces oko toga nije vođen. Karamarko je nakon povratka u javnu službu najprije svoj udjel u poduzeću prenio na jedan odvjetnički ured, a otprilike godinu nakon toga je poslovnim partnerima prodao taj udjel, među ostalim i Baketi. Ostali s u u prijateljskim odnosima. O međusobnom prijateljstvu posvjedočio je i sam Baketa na jednom sudskom ročištu.


Soboli je naknadno kroz više pravnih i poslovnih manevara završio kao dio Centra za vozila Hrvatske, tvrtke koja ima monopol na određivanje lokacija stanica za tehnički pregled u Hrvatskoj.




 Ivan Baketa bio je čelnik Operativno tehničkog centra, famoznog OTC-a, zaduženog za sva prisluškivanja telekomunikacija. Sustav je napustio zajedno s Karamarkom 2002. godine, otkad je do prodaje poduzeća radio u Soboliju. U međuvremenu je postao suosnivač i suvlasnik poduzeća Centar za mjerenja u okolišu. U jednom intervjuu 2011. godine tvrdio je kako Soboli zbog svoje prijašnje veze s Karamarkom ne posluje s državnim tijelima i tvrtkama, no sada ga to nije priječilo da se prihvati ove visoke pozicije, iako Centar za mjerenja u okolišu posluje s minimalno jednom državnom institucijom, Hrvatskom kontrolom zračnog prometa. Uz to, Baketina tvrtka je jedna od osam u Hrvatskoj koje imaju posebno dopuštenje i ovlaštenje HAKOM-a za izračun i mjerenje elektromagnetskog polja.


Baketa je od prošle godine i član Vijeća za domovinsku sigurnost, tijela koje je  pokrenula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a koje se do sada nije iskazalo nekim operativnim učinkom.