Napad na različite obitelji

Kontra i Ženska mreža: Čestitka Ministarstva socijalne politike povodom Dana obitelji je sramotna

Hina

ilustracija

ilustracija

Tražimo da se u službenim priopćenjima Vlade prestanu koristiti floskule radikalnih vjernika poput 'rodnih idologija'. Izraz 'rod' je sastavni dio terminologije međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava UN-a i Europske unije, koji obvezuju i Hrvatsku, ističu udruge Kontra i Ženska mreža Hrvatske



Udruge Kontra i Ženska mreža Hrvatske u ponedjeljak su ocijenile da je čestitka Ministarstva socijalne politike i mladih povodom Dana obitelji sramotna i diskriminatorna jer je Ministarstvo, iznoseći stajalište da postoji samo jedan ispravan oblik obitelji, napalo žene i društveno ugrožene skupine poput LGBT osoba.


“Iznoseći stav da postoji samo jedan ispravan oblik obitelji i napadajući zalaganje feminističkih, lezbijskih i gej organizacija za ljudska prava, izvršen je napad na sve obitelji koje su različite, kao i napad na sve one koji se zalažu za ravnopravnost svih, pa tako i žena, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u društvu. Koristeći izraze poput ‘rodne ideologije’ Ministarstvo se jasno svrstalo uz one koji su protiv ravnopravnosti spolova, odnosno protiv ljudskih prava žena, pokazujući tako da ne uvažava elementarne osnovne suvremenog društva”, stoji u priopćenju Kontre i Ženske mreže Hrvatske.


Udruge podsjećaju Vladu da je životno partnerstvo definirano u hrvatskom zakonodavstvu kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola, da je zabranjen svaki oblik diskriminacije, izravne i neizravne, temeljem sklopljenog životnog partnerstva, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, te da je Europski sud za ljudska prava kroz više presuda iznio jasan stav da istospolni parovi uživaju obiteljski život prema Konvenciji.




“Izjava Ministarstva na Dan obitelji kojom se krši domaće i međunarodno zakonodavstvo i omalovažavaju, vrijeđaju i diskriminiraju obitelji lezbijki i gejeva je sramotna. Vlada koja se diskriminatorno izražava u službenim izjavama prema ženama i manjinskim skupinama u društvu nije Vlada svih građana i građanki, i ne radi u interesu društva”, poručuju udruge. 


Zahtijevaju od Vlade da se javno očituje o izjavi Ministarstva i zaštiti prava žena i obiteljski život lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u Hrvatskoj. Traže javnu ispriku od Ministarstva socijalne politike i mladih i garanciju da će se Ministarstvo ubuduće zalagati za prava svih građana i građanki, uključujući prava žena i pravo na zaštitu obitelji lezbijki i gejeva.


Također, zahtijevaju da Ministarstvo pri izradi nacrta novog Obiteljskog zakona “prekine praksu zanemarivanja lošeg i diskriminatornog položaja žene u obitelji i društvu”.  


“Na kraju, tražimo da se u službenim priopćenjima Vlade prestanu koristiti floskule radikalnih vjernika poput ‘rodnih idologija’. Izraz ‘rod’ je sastavni dio terminologije međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava UN-a i Europske unije, koji obvezuju i Hrvatsku”, ističu udruge Kontra i Ženska mreža Hrvatske.