Tko je sve u utrci?

Končar, Debeljak i tko još? Uljanik za sada ne otkriva tko je treći investitor zainteresiran za pulski i riječki škver

Orjana Antešić

Uprava Uljanika zaprimila je obvezujuća pisma namjere od »nekoliko zainteresiranih investitora« / Foto Marko GRACIN

Uprava Uljanika zaprimila je obvezujuća pisma namjere od »nekoliko zainteresiranih investitora« / Foto Marko GRACIN

Postoji li još koja ponuda, znat će se nakon sjednice Nadzornog odbora Uljanik grupe (ove srijede) na kojoj će biti prijedlog o odabiru strateškog partnera



RIJEKA/PULA – Iz vrha pulskog Uljanika izvijestili su jučer da su zaprimili obvezujuća pisma namjere od »nekoliko zainteresiranih investitora«. Zbog čega Puljani nisu otvoreno obznanili koliko su to ponuda dobili za dokapitalizaciju Uljanik grupe, nejasno je, tim više što se time nepotrebno otvara sivu zonu nagađanja u jednom ovako osjetljivom procesu od kojeg ovisi daljnji opstanak riječkog i pulskog brodogradilišta.


Dok Uprava Uljanika sve do zadnjih trenutaka ne želi otkriti točan broj pristiglih ponuda, s druge strane je Danko Končar prije dva dana, taman po isteku roka za dostavu ponuda u Pulu, hrvatskoj javnosti obznanio kako je on taj koji je (ponovo) zainteresiran za preuzimanje oba sjevernojadranska brodogradilišta. Ovaj vlasnik Brodotrogira, škvera kojem predstoji još jedan val otpuštanja radnika, štoviše, najavio je kako je spreman razgovarati i pregovarati s moćnim talijanskim Fincantierijem, ali na »ravnopravnim osnovama« i »da se zadovolje obostrani interesi«.


Pismo namjere


Da medijska i ina pažnja ne ostane samo na Končaru, pobrinuo se Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita. Član njegove Uprave Darko Pappo potvrdio nam je jučer da su i oni dali obvezujuće pismo namjere za predstojeću dokapitalizaciju Uljanika i program restrukturiranja pulskog brodogradilišta koji bi, podsjetimo, mogao koštati više od 3,5 milijarde kuna, od čega bi polovinu iznosa snosila država.




Na naše traženje da nam potvrde svoju zainteresiranost za preuzimanje riječkog brodogradilišta, iz Fincantieri grupe jučer su samo poručili da su – bez komentara. Ako je točna informacija o tome da »grizu« za riječki škver, onda je ovakav njihov istup i razumljiv s obzirom na osjetljivost trenutka. U ozbiljnom poslovnom svijetu, dok se vode razgovori o potencijalnoj akviziciji ili suradnji, nastoji se maksimalno izbjeći pozornost javnosti kako se ne bi ničim ometao ili ugrozio proces koji je u tijeku.


Gotovo je sigurno da Talijani u ovom prikupljanju obvezujućih pisama namjere za dokapitalizaciju pulskog Uljanika nisu ni aplicirali jer, u konačnici, njihov interes, prema svemu onom što smo dosad imali prilike čuti iz dobro upućenih krugova, nije usmjeren prema posrnulom pulskom brodogradilištu već samo prema »3. maju«. Zato je za daljnji opstanak riječkog brodogradilišta, koji je prošao svoju fazu restrukturiranja, od iznimne važnosti pratiti tko će i što ispregovarati, odnosno tražiti za njegovo moguće izdvajanje iz sustava Uljanik grupe.


Odabir partnera


Iz neslužbenih izvora doznajemo da napuljska Palumbo grupa navodno nije među onima koji su u Pulu dostavili obvezujuće pismo namjere, a postoji li još koja ponuda, znat će se vrlo brzo s obzirom na to da je za ovu srijedu zakazana sjednica Nadzornog odbora Uljanik grupe na kojoj bi se, prema onom što je jučer objavljeno na Zagrebačkoj burzi, trebao naći prijedlog Uprave Uljanika, predvođene Giannijem Rossandom, o odabiru strateškog partnera. Ova sjednica NO-a Uljanika, inače, zakazana je prošle srijede, a prva informacija koju smo čuli iz Pule bila je da će se na toj sjednici samo informirati članovi NO-a o pristiglim ponudama zainteresiranih ulagača. Inače, predsjednica NO-a Uljanik grupe je Renata Kašnjar-Putar, a u istom tom tijelu od sredine prošle godine sjedi i predsjednik Uprave Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić.