Jerko Trogrlić

Komunikacijski stručnjak objasnio što je bilo presudno za Milanovićevu pobjedu na izborima

Zdenko Duka

Jerko Trogrlić / Foto Privatna arhiva

Jerko Trogrlić / Foto Privatna arhiva

Strateški se Milanović očito dobro postavio, nudio je sebe onakvog kakav jest, što sam ja doživljavao rizičnim s obzirom na to da je njegov karakter bio jedan od razloga gubitka prošlih izbora. S te strane je pošteno što je on dobio izbore jer nije varao birače, ponudio je svoju osobnost, onakvu kakva ona jest



S komunikacijskim stručnjakom iz Splita Jerkom Trogrlićem razgovarali smo o protekloj izbornoj kampanji i političkim predviđanjima. Agencija za odnose s javnošću VAJT, čiji je on direktor, dobila je prošle godine u Erevanu glavnu svjetsku nagradu od Međunarodne udruge za odnose s javnošću (IPRA) u kategoriji Javni poslovi za kampanju o važnosti poštovanja propisanih parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.


Vi ste već u rujnu prognozirali pobjedu Zorana Milanovića, najavivši da će mu u tome pomoći kandidatura Miroslava Škore. Što danas mislite? Je li Milanović zaista pobijedio ponajviše zbog Škore, ili jednostavno zbog toga što se kao osoba za to mjesto u kampanji pokazao najboljim?


– Više je faktora utjecalo na tu pobjedu. Ja sam prognozirao u Rovinju u rujnu, i iz te perspektive ja sam tada bio rekao da je najveći favorit još uvijek Kolinda Grabar-Kitarović. Međutim, ona je učinila seriju gafova koji mi se nisu činili pojedinačnim, nego iskaz nekog njezinog stanja i ličnosti i nije se činilo da će se to promijeniti. Iz tog razloga, a vidjevši kako je Škorin tim postavio kampanju, rekao sam da bi se Zoranu Milanoviću moglo, ni krivom ni dužnom, dogoditi da on pobijedi.


On je imao dobrih stvari u ovoj kampanji, istaknuo je kandidaturu prije svih na ljevici. Od početka je ciljao sa svojom kampanjom na drugi krug, tu je malo i riskirao i bio čak malo i iritantan za lijeve birače kad je npr. vrijeđao zvijezdu na Hajdukovom dresu.




Milanović je išao za tim da ne bude izrazito lijevi, nego da bude u najmanju ruku prihvatljiv ili barem neiritantan desnici, a prihvatljiv jednom centralnom dijelu birača. Jedino je u sučeljavanju na RTL-u pretjerao, ostatak kampanje je bio na toj liniji. Pa i pod cijenu da ga njegovi lijevi malo čudno gledaju. Ali, oni nisu niti imali neku valjanu alternativu, barem ne onu za koju bi mogli procijeniti da može dobiti izbore. Strateški se Milanović, očito dobro postavio, bio je autentičan, nudio je sebe onakvog kakav jest, što sam ja doživljavao rizičnim s obzirom na to da je njegov karakter bio jedan od razloga gubitka prošlih izbora. S te strane je pošteno što je on dobio izbore jer nije varao birače, ponudio je svoju osobnost, onakvu kakva ona jest. I to je dovoljno velika razlika u odnosu na protukandidatkinju.


Agencija kojoj je na čelu prošle je godine dobila glavnu nagradu Međunarodne udruge za odnose s javnošću za kampanju o poštovanju parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom – Jerko Trogrlić / Foto Privatna arhiva


Agencija kojoj je na čelu prošle je godine dobila glavnu nagradu Međunarodne udruge za odnose s javnošću za kampanju o poštovanju parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom – Jerko Trogrlić / Foto Privatna arhiva



Kad govorim o Miroslavu Škori, i tada sam to izjavio, to i danas mislim i mislim da se to pokazalo, da njegov primarni cilj nisu bili predsjednički izbori nego parlamentarni. I nanošenje štete HDZ-u koji se pokazao nevjerodostojan prema desnom biračkom tijelu. Željeli su kazniti, po njima, to Plenkovićevo odlaženje u lijevo, a i Grabar-Kitarović koja se tome nije suprotstavila. Tako se pojavio Škoro kako bi objedinio glasove desnice, a lakše ih je objediniti na predsjedničkim nego na parlamentarnim izborima. To im je dobra polazišna točka.


Novo lice


Stvarno mislite da će Škoro ustrajati na tome da ide na parlamentarne izbore i na koji način će se pozicionirati, jer na desnici ima skoro 10-ak stranaka?


– Sigurno je njegov cilj – parlamentarni izbori. Pokušat će biti centralna, autentična točka razočarane desnice koja je uvijek u kumulativu imala 10-12 posto glasova, ali bi se ti glasovi raspršili. Škoro će pokušati biti točka oko koje će se oni okupiti, hoće li u tome uspjeti, vidjet ćemo. To će biti za njega velik izazov, jer još nitko nije uspio okupiti desnicu. A Škoro osim desnice još uvijek može pokupiti i dio protestnih glasova. Mladi su uglavnom glasali za njega, protestni glasači su dobrim dijelom glasali za njega. A na parlamentarnim izborima neće biti Kolakušića, neće biti niti Živog zida.


U jednom dijelu prvog kruga kampanje bili ste zaključili da je Škorina kampanja bila najbolja? Po čemu?


– Učinio je neke novosti. Neko je novo lice, iako je bio u politici, ali je imao priličnu pauzu i malo ga ljudi doživljava kao političara a puno više kao pjevača, zabavljača i poznatu osobu. Dobio je 450 tisuća glasova. Koristio je društvene mreže na kreativan način, koristeći humor, kanale na način koji je primjeren mladima što mu se u konačnici vratilo kroz broj glasova mladih. Kandidaturu i program je objavio na Facebooku. Neki elementi koje je on koristio i one koje je Juričan koristio u svojoj kampanji puno su inovativniji nego mainstream kandidati HDZ-a i SDP-a.


Kad govorimo o Milanoviću i Grabar-Kitarović, vrlo su važni bili trendovi. Vidjeli smo da je on cijelo vrijeme rastao tih šest mjeseci, a ona je stalno padala.


– Ona je od trenutka kada je ušla u simbiozu s Vladom, odnosno kad je očito dogovorila da Vladu više neće napadati, ušla u silaznu putanju. Vidjeli smo kod Josipovića u drugom mandatu kako je vrlo nezahvalna pozicija kada biste trebali napadati vladu, a pripadate istoj političkoj opciji. Unatoč tome, mislim da je ona mogla dobiti izbore da nije imala komunikaciju kakvu je imala i greške kakve je imala. Ušla je u taj začarani krug pa smo je posljednjih šest mjeseci pamtili isključivo po gafovima, a javni nastupi su bili loši.Milanović je mudro i tiho stajao sa strane i čekao da mu prilika padne u ruke. I onda je u drugom krugu, osim sučeljavanja na RTL-u, odradio jako dobar posao. Napravljen je i priličan udar na Bandića, jer su osjetili da je Zagreb iritiran s Bandićem. Nikad Milanović takve riječi nije o njemu još koristio. A Kolinda Grabar-Kitarović bi mu nosila kolače i branila ga je do zadnje sekunde. U prilično negativnoj i neinventivnoj kampanji to je bila razlika koja je mnogim neodlučnima pomogla u donošenju odluke.


Što biste vi kao komunikacijski stručnjak savjetovali Plenkoviću – da li da ide na parlamentarne izbore prije unutarstranačkih izbora, ili obratno? – Sada, kad Hrvatska predsjedava EU-om, Plenković ima odličnu pozornicu, vidljivost kakvu neće imati niti jedan drugi političar u Hrvatskoj. I kao premijer ima dobru poziciju na unutarstranačkim izborima. Preporučio bih mu da na unutarstranačke izbore ide prije parlamentarnih.



Presudni gafovi


U HDZ-u su otvorene rasprave o tome tko je kriv za izgubljene izbore. Vjerojatno ništa neće o tome zaključiti, kao niti poslije euroizbora. No, glavna je dilema u HDZ-u je li izbore izgubila Kolinda Grabar-Kitarović katastrofalnim nastupima i izjavama, čak i općom psihofizičkom nespremnošću, ili je u tome glavnu ulogu imao Andrej Plenković i opći smjer HDZ-a koji navodno više nije dovoljno desničarski?


– Faktora je puno više od jednog. No, ovo su izbori na koje se izlazi s imenom i prezimenom. Presudni su bili njezini gafovi, a u drugom krugu, mislim da su kampanju potpuno krivo postavili. Prekasno je bilo ići u drugom krugu u desno kao prije pet ili šest godina jer je djelovalo nevjerodostojno. A Milanović je djelovao izrazito vjerodostojno, čak i onda kad je bio previše agresivan, ali nikad nije bio falš.


Što mislite kakav će predsjednik biti Zoran Milanović i kakva će biti kohabitacija s Andrejom Plenkovićem, koji je izjavio, vjerojatno zbog unutarstranačkih razloga, da će to biti »tvrda kohabitacija«?


– Mislim da ste dobro procijenili da su razlozi za takvu izjavu unutarstranački. Njihov osobni odnos, koji nije najbriljantniji, je poznat otprije, ali mislim da je Milanović svoj politički ego poprilično nahranio ovom pobjedom i ne očekujem da će on biti faktor nestabilnosti. Nakon što prođu unutarstranački izbori u HDZ-u, mislim da njih dvojica neće sebi moći dopustiti da im odnosi budu prijeporni. Bilo bi to neozbiljno od dvojice tako iskusnih političara.


Prvi put je netko iz Plenkovićevog kruga – Branko Bačić – ovih dana kazao da je HDZ-a otvoren i za suradnju s krajnjom desnicom. Vratili bismo se na onu situaciju Karamarkovog HDZ-a prije nekoliko godina. Je li to moguće i čak vjerojatno rješenje za pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima?


– Ne vidim da će HDZ Andreja Plenkovića ići u takvom smjeru. Bilo bi bolje za HDZ da gradi i privlači glasače centra a onda, poslije izbora, ide s nekakvom desnicom.


Tako je to sigurno Bačić i mislio. Vjerujem da ne bi baš išli u prijeizbornu koaliciju s krajnjom desnicom.


– Sinergijom bi mogli postići puno. Ali, retorika Plenkovićevog HDZ-a prema desnici morala bi se promijeniti. Jer desnicu i okuplja netrpeljivost prema Plenkoviću i HDZ-u kojeg on predstavlja. Ako se tu ne nađe zajednički jezik, onda ne može biti niti postizborne koalicije.