Pomilovanje osuđenog zbog opraštanja kredita

Komisija za pomilovanja: Seiter pomilovan isključivo zbog zdravstvenih razloga

Hina

Davor Derenčinović / NL arhiva

Davor Derenčinović / NL arhiva

Važno je naglasiti kako je osuđenik izdržao polovicu izrečene kazne zatvora na koju je osuđen, te da je iz razloga isključivo zdravstvene prirode (tri stenta zbog infarkta i angine pectoris), predloženo da se neizdržani dio kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom, rekao je Derenčinović



ZAGREB Predsjednik Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović objasnio je u utorak, u vezi s pomilovanjem Danka Seitera koje su neki mediji ocijenili kontroverznim, da je isključivo zbog zdravstvenih razloga predloženo da se Seiteru neizdržani dio polovice jednogodišnje kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom.


 Zatvoreniku Danku Seiteru, osuđenom za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na izrečenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, dodijeljeno je pomilovanje na način da se neizdržani dio izrečene kazne zatvora zamjenjuje uvjetnom osudom i neće se izvršiti ukoliko osuđenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, navodi se u objašnjenju predsjednika Komisje za polimilovanja.


 »Važno je naglasiti kako je osuđenik izdržao polovicu izrečene kazne zatvora na koju je osuđen, te da je iz razloga isključivo zdravstvene prirode (tri stenta zbog infarkta i angine pectoris), predloženo da se neizdržani dio kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom. To nikako ne znači i oslobođenje od iste. Dapače, izrečen je uvjetni rok od 2 godine što u konačnici rezultira produljenjem kazne te isto tako produljenjem pravnih posljedica osude. Time je Predsjednica Republike Hrvatske u vršenju svoje ustavne ovlasti – dodjeli pomilovanja, prvenstveno vodila računa o potrebi zaštite interesa društva i pravne države, s ciljem ostvarenja pozitivne funkcije prava i postizanja pravičnosti«, navodi se u objašnjenju dostavljenom medijima.




 »Od imenovanja članova Komisije za pomilovanja 14. srpnja 2015., do kraja 2015., Komisija je ukupno obradila 354 molbe za pomilovanje, od kojih je za 50 osuđenika predložila Predsjednici Republike dodjelu pomilovanja. Slijedom navedenog, želimo istaknuti kako Komisija u funkciji savjetodavnog tijela djeluje u sastavu renomiranih pravnih stručnjaka koji raspravljaju o molbama i predlažu dodjelu pomilovanja, dok konačna odluka Predsjednice Republike Hrvatske predstavlja diskrecijsku prerogativu utemeljenu isključivo na prijedlozima i pravilima struke,« kaže se u objašnjenju koje je medijima prenio Odjel za odnose s javnošću Ureda predsjednice Republike,


  Kontroverznim je pomilovanje Danka Seitera ocijenio tportal, navodeći da kako je Danko Seiter, bivši član Uprave Karlovačke banke, osuđen zbog opraštanja kredita poduzetniku Nikoli Hanželu, najvećem donatoru predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović.