Ključ otklona biračkog tijela od Kukuriku koalicije

Komadina o uzroku Josipovićevog poraza: Socijaldemokrati ne mogu provoditi neoliberalnu politiku

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina čestitao je u ponedjeljak i zaželio uspješan mandat predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a komentirajući izborne rezultate, rekao je kako smatra da se socijaldemokrati ne mogu tako zvati, a provoditi neoliberalnu politiku, te da je u tome ključ otklona biračkog tijela od Kukuriku koalicije



RIJEKA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina čestitao je u ponedjeljak i zaželio uspješan mandat predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a komentirajući izborne rezultate, rekao je kako smatra da se socijaldemokrati ne mogu tako zvati, a provoditi neoliberalnu politiku, te da je u tome ključ otklona biračkog tijela od Kukuriku koalicije.


Komadina je na konferenciji za novinare poželio Grabar-Kitarović da se trudi i radi na dobrobiti svih građana, ističući kako vjeruje da će tako i biti. Rekao je da se u kampanji govorilo i o onome što se ne može učiniti s razine predsjednika, ali vjeruje da će se ona zauzimati i za ‘dio priče’ koji se odnosi na Primorsko-goransku županiju.


Na novinarsko pitanje tko je kriv za neuspjeh Ive Josipovića i je li to rezultat rada Milanovićeve Vlade, Komadina je odgovorio da je riječ o personalnim izborima te kako smatra da si kad izgubiš izbore, što se njemu dosad nije dogodilo, osobno najveći krivac.




»U kampanji je neke stvari trebalo postaviti drugačije«, ocijenio je, ističući da je Josipović imao prednost u potpori i rejtingu te da se stožer ‘malo uljuljao’.


Komadina je rekao da je Grabar-Kitarović zasluženo pobijedila, kako se može špekulirati da je pobijedila glasovima dijaspore, koja je, dodao je, sastavni dio hrvatskog korpusa i građana Hrvatske koji imaju pravo glasa. Za njega je neprimjereno što su građani stajali u redovima iako su dijelom sami krivi što se nisu prije registrirali, ali, dodao je, to nije dobra slika za izbore u Hrvatskoj.


Na pitanje koliki je teret Josipoviću bila Milanovićeva Vlada, Komadina je odgovorio kako je predsjednik, bez obzira na to što je zamrznuo mandat, bio kandidat SDP-a i stranaka lijevoga centra te da »situacija vlasti opterećuje, pogotovo kada gospodarsko-socijalna situacija nije onakva kakvu su građani htjeli«.U vezi s podjelom političke scene, Komadina je rekao da su na izborima jedni za jedne, a drugi za druge. »Po meni, to nisu nikakve podjele jer svaki čovjek ima svoj politički svjetonazor«, dodao je.Grabar-Kitarović dobila je u utakmici između dva kruga, istaknuo je, dodajući da je njezina »apsorpcijska snaga ta koja je povukla dio birača centra«.

Komentirajući potporu Josipoviću u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci, Komadina je rekao kako smatra da Hrvatska i dalje diše u lijevo i da je većinski zemlja lijevoga centra. Dodao je da je potpora Josipoviću ondje bila 62 posto te da je dobio sličnu potporu u Međimurju, Zagrebu, Istri i Primorju.


Na pitanje je li Josipović kolateralna žrtva jer su građani zapravo rekli ‘ne’ Vladi Zorana Milanovića, Komadina je odgovorio da na ove izbore nije išao Milanović, nego Josipović te da Milanović nije bio previše uključen.


»Vlada je u situaciji povlačenja nepopularnih poteza loše percipirana. Građani nisu zadovoljni gospodarsko-socijalnom situacijom i dijelom su sigurno vezali Josipovića uz političku opciju koja ga je iznijela kao kandidata i ima većinu u Vladi«, rekao je Komadina.


Dodao je da će se vrlo brzo vidjeti kako će stvari ići dalje te je ocijenio da »vladajuća pozicija mora izvući pouku i učiniti sve što se još može da građani percipiraju trud, rezultate, ali i retoriku«.»Mislim da je problem koji se nama dogodio, kada govorite o našoj političkoj opciji, otklon prema neoliberalnom kapitalizmu, nismo znali osmisliti vrlo jasno socijalnu državu«, rekao je Komadina. Socijaldemokracija je u krizi u cijeloj Europskoj uniji, a model upravljanja ekonomijom Europske unije jest neoliberalni, rekao je Komadina te zaključio da se tako socijaldemokrati ne mogu zvati socijaldemokratima a provoditi neoliberalnu politiku i tu je, po njegovoj ocjeni, »ključ otklona biračkog tijela od Kukuriku koalicije«.