Utrka socijaldemokrata

Komadina neće u utrku za šefa SDP-a, danas objavljuje hoće li podržati Bernardića ili Rajka Ostojića

Tihana Tomičić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Konzultacije traju. Ja ću podržati one koji su vjerodostojni, a sigurno nisu vjerodostojni oni koji su dosad šutjeli. Podržat ću one koji su jamčili jak i otvoren SDP i dosad, a ne tek odsad. Podržat ću one koji su svojim stažom u stranci dosad pokazali da im je važniji SDP nego oni sami – rekao je Komadina.



RIJEKA – Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina otklonio je mogućnost da on bude kandidat za predsjednika SDP-a na ovim izborima, jasno naznačivši u izjavi za medije da će on sada podržati one koji su ranije podržali njega – a to vjerojatno znači ili Rajka Ostojića ili Davora Bernardića. Odluka o imenu bit će poznata vjerojatno u četvrtak navečer ili petak ujutro.


Pritom, vjerojatnost je da će podržati jednoga od spomenute dvojice, Ostojića ili Bernardića, koji su cijelo vrijeme bili uz njega na unutarstranačkim izborima u travnju ove godine. Doduše, podržavao ga je tada i Tonino Picula, no nakon Piculinih izjava o tome da bi vodio stranku iz Bruxellesa, kako se ne bi još trebao odreći europske plaće, manje je vjerojatno da bi Komadinina struja mogla ostati uz kandidata s tako slabim senzibilitetom za život običnog čovjeka u Hrvatskoj.


Pohvala HDZ-u


– Konzultacije traju. Ja ću podržati one koji su vjerodostojni, a sigurno nisu vjerodostojni oni koji su dosad šutjeli. Podržat ću one koji su jamčili jak i otvoren SDP i dosad, a ne tek odsad. Podržat ću one koji su svojim stažom u stranci dosad pokazali da im je važniji SDP nego oni sami – rekao je Komadina.




Rekao je i da je svoj program davno objavio, i da se jako dobro zna tko ga je podržavao.


– Riječ je o promijenjenom SDP-u, s novim statutom, demokratiziranom, s novom unutarnjom organizacijom, koji ne ide udesno nego stoji ulijevo, koji je istinski socijaldemokratski. A kome nije jasno što je socijaldemokracija, taj bolje da se ni ne kandidira za predsjednika SDP-a, rekao je.


Kao pozitivan primjer naveo je HDZ koji se promijenio i – pobijedio.


– HDZ se transformirao, otvorio, i vidimo da je pobijedio – rekao je Komadina. Sada promjene trebaju i nama, a trebale su nam i ranije, rekao je.


A SDP-ova »disidentica« Aleksandra Kolarić uputila je otvoreno pismo članovima Glavnog odbora SDP-a i članovima stranke, u kojem Glavnom odboru predlaže poništenje nedemokratske odluke o njenom isključenju, kao i sličnih odluka o isključenju drugih pojedinaca. Također, predložila je i pokretanje revizije svih odluka o raspuštanju stranačkih organizacija donesenih posljednjih godina.


– Preduvjet promjena i novog početka je odluka Glavnog odbora o uključivanju u stranku svih politički eliminiranih i nepravedno izbačenih članova koji se žele vratiti u SDP – kaže Kolarić.


Više demokracije


»U javnosti su mnogi, poput mene, više od dvije godine upozoravali bivše vodstvo naše stranke na nedostatak političke dosljednosti i hrabrosti te napuštanje socijaldemokratskih vrijednosti. Upozoravala sam javno i glasno na pogrešnu politiku i nudila rješenja. Dobrobit svih u SDP-u i u društvu nije šutnja, nego dijalog. Nije različitost, već „jedinstvo mišljenja” ono od čega trebamo strahovati. Govorila sam dok je grmjelo, a većina u vodstvu je šutjela. Za tu iskrenost, integritet i dosljednost platila sam političku cijenu – kaže između ostalog Kolarić, koja tvrdi i da »novi SDP« mora postati dosljedna i otvorena stranka.


»Novi SDP imat će kapacitet i potencijal za stvaranje i izgradnju širokog progresivnog saveza, za  okupljanje raznolikih pojedinaca i organizacija. Naša stranka čut će i uvažavati članove, simpatizere i građane.  Na takvoj političkoj platformi SDP će imati pravi odgovor na izazove koje pred nas stavlja jaki HDZ«, kaže Kolarić i nastavlja kako je »preduvjet promjena i novog početka odluka Glavnog odbora o uključivanju u stranku svih politički eliminiranih i nepravedno izbačenih članova.


To treba biti prvi potez stranke koja okuplja i uključuje, a ne stranka koja dijeli i isključuje. Za sebe i za sve druge koji smo na taj način onemogućeni, a želimo se vratiti u stranku, predlažem Glavnom odboru da u subotu ispravi nepravde, poništi odluke o izbacivanju i raspuštanjima i vrati nas u članstvo. Samo se moramo, riječima Willya Brandta, »odvažiti na više demokracije«, kaže u pismu.