Predsjednik Sabora uputio čestitku, Milanović još šuti

Komadina: Premijer Milanović treba čestitati novoj predsjednici države

Alenka Juričić Bukarica

S. Drechsler

S. Drechsler

 Imamo činjenicu da imamo predsjednicu Republike Hrvatke i ja joj na tome čestitam, kazao je



Župan Zlatko Komadina danas je komentirao kohabitaciju HDZ-ove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te aktualne vlasti u Vladi.


– Po meni ljudi moraju biti odgovorni, funkcionirat će dobro. Naime, imaju potpuno odvojene ovlasti, kao i dio ovlasti gdje se jednostavno zakonski moraju dogovarati, poput pitanja veleposlanika, diplomacije i tajnih službi, pa i kod obrane obzirom da je Ministarstvo u mirnodopskim uvjetima, a u ratnim zapovjednik predsjednica države.Prema tome njihova je odgovornost da moraju surađivati. S druge strane pogotovo čak predsjednica Republike mora biti otklonjenija od politike, nego je to predsjednik Vlade. Predsjednika Vlade bira parlament i dobiva se na bazi političe reprezentacije. Vi kao predsjednik dolazite iz političkog miljea, ali vi morate taj politički milje potpuno zaboraviti, kazao je Komadina te dodao kako neće valjda predsjednik države služiti stranci.

– To nije radio ni Ivo Josipović i ja mu na tome čestitam, dodao je Komadina.


Kazao je i kako predsjednik Vlade treba čestitati novoj predsjednici. Dodao je kako konačni službeni rezultati još nisu proglašeni obzirom na rok za žalbu od 48 sati, ali i čestitao Grabar Kitarović.– Imamo činjenicu da imamo predsjednicu Republike Hrvatke i ja joj na tome čestitam, kazao je.

Predsjednik Sabora Leko čestitao Grabar-Kitarović


Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko poslao je u utorak čestitku Kolindi Grabar-Kitarović u povodu njezinog izbora za predsjednicu Republike u kojoj je istaknuo kako bi mu bilo zadovoljstvo da u borbi za nacionalne interese i za daljnje jačanje pravne države surađuju u punom demokratskom ozračju.




»Srdačno Vam čestitam na pobjedi na predsjedničkim izborima kao i na časti koja Vam je pripala izbornom pobjedom da budete prva predsjednica Republike Hrvatske. Na ovim izborima ste pokazali da imate vjeru i odlučnost, a ja Vam uz to želim sreću i uspjeh u obnašanju ove visoke i odgovorne dužnosti te naročito u ostvarenju cilja da Hrvatska krene putem oporavka od dugogodišnje krize prema prosperitetu i napretku hrvatskih građana i hrvatske države.


Rad za boljitak naše zajedničke hrvatske domovine traži snagu jedinstva, u čemu dijelim Vaše mišljenje. Bilo bi mi stoga zadovoljstvo da na putu do prosperitetne i bogate Hrvatska, u borbi za nacionalne interese, za daljnje jačanje pravne države i nastavak borbe protiv korupcije ostvarimo suradnju u punom demokratskom ozračju i na zadovoljstvo naših građana«, stoji u čestitki koju je predsjednik Sabora Josip Leko poslao hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. (H)