Predsjedništvo SDP-a

Komadina: Nismo dobili nikakvo objašnjenje zašto Cvitan mora otići – možda je vidio nešto što nije trebao

Tihana Tomičić

Zastupnici SDP-a bit će na glasanju o novom glavnom državnom odvjetniku vjerojatno suzdržani. SDP će pritom vjerojatno izaći sa svojim prijedlogom izmjene Zakona o izboru državnog odvjetnika jer smatraju da mandat mora biti duži, naprimjer sedam godina, kako se izbor te institucije ne bi vezivao uz pojedine vlade i politizirao.



Zastupnici SDP-a bit će na glasanju o novom glavnom državnom odvjetniku vjerojatno suzdržani, izjavio je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.


– Nemamo ništa protiv čovjeka, ali nam je neprihvatljiv način na koji se bira državni odvjetnik. Nismo dobili nikakvo objašnjenje gospode iz Vlade zašto Dinko Cvitan mora otići, možda je čovjek vidio nešto što nije trebao vidjeti i prvo ćemo u Saboru zatražiti objašnjenje zašto on mora otići, kazao je Komadina.


SDP će pritom, najavio je, vjerojatno izaći sa svojim prijedlogom izmjene Zakona o izboru državnog odvjetnika jer smatraju da mandat mora biti duži, naprimjer sedam godina, kako se izbor te institucije ne bi vezivao uz pojedine vlade i politizirao.




Komadina i dalje ne vidi ništa sporno u tome da je politički tajnik SDP-a DavorkoVidović bio pristao da postane ministar u privremenoj vladi koju je 2015. predlagala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ne želi odgovarati na hipotetska pitanja u vezi s tim.


Ali odgovornost predsjednice koja je tada slagala kabinet mu je ipak sporna:– Ima indicija da bi tu moglo biti zloupotrebe ustavnih ovlasti predsjednice. Trebalo bi mijenjati Ustav u tom smislu jer je nedorečen, rekao je Komadina.