Predsjednički izbori

Kolindu pitali bi li pomilovala Bandića da završi u zatvoru: Jeste li vi ozbiljni ili Radio Mileva?

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Dubrovniku prisustvovala proslavi Dana dubrovačkih branitelja.


“Sjećamo se svi kada je Sveti Nikola u Dubrovniku umjesto poklonima u čizmicama osvanuo teškim napadom. Taj je napad osvijestio u međunarodnoj zajednici da je ono što se događa u Hrvatskoj rat i agresija, i tada su se počeli mijenjati pogledi na Hrvatsku i na ono što su nam branitelji omogućili”, kazala je predsjednica, prenosi N1.


Upitana o njezinoj izjavi da bi zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, završi li u zatvoru, nosila kolače te na pitanje bi li ga onda pomilovala da završi u zatvoru, odgovorila je protupitanjem. Novinare je pitala jesu li ozbiljni?


Borit ću se i za Bandića i za građane




“Jeste li vi ozbiljni novinari ili Radio Mileva? Rekla sam da je svaka osoba u državi nevina dok mu se ne dokaže krivnja pravomoćnim postupkom, i da ću se boriti ne samo za Bandića nego za sve građane dok im se ne dokaže krivnja”, rekla je predsjednica.


Kada su u pitanju ćirilični plakati koje je postavilo Srpsko narodno vijeće, predsjednica kaže kako bi se iz SNV-a trebali pokloniti braniteljima.


“SNV bi se trebao duboko pokloniti hrvatskim braniteljima koji su oslobodili Hrvatsku i omogućili demokraciju i to da svatko ima pravo reći što hoće, da imamo slobodu mišljenja i govora… Sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj se dobro razumijemo, čast iznimkama.”, kazala je predsjednica.


Na Vrdoljakov komentar da bi bolje bilo da kolače donese u školu i upozna se sa reformskim procesima kazala je kako je ona obišla više škola nego on.


Pokrenula sam projekt Hrvatska čita


“Obišla sam puno škola, više nego on. Pokrenula sam projekt Hrvatska čita, jer sam znala uočiti gdje postoji problem. Ministrici obrazovanja koja je stupila na dužnost odgovornost ne počinje od početka službene reforme. Svi moramo raditi najbolje što možemo. Ako su PISA rezultati gori znači da nešto ne štima s kurikulumom.


Bitno je da reforma ide dalje, a ona ne ovisi samo o ministrici. Moramo se prestati ideološki dijeliti o reformi obrazovanja. Ako kaskamo u računalnoj pismenosti i svemu drugom u čemu kaskamo, znači da nešto ozbiljno ne štima s hrvatskim školskim sustavom.


Mislim da je najbolje pitati nastavnike kako ide reforma, u kakvim uvjetima rade, i pitati roditelje koliko vremena moraju provoditi s djecom za program koji je prepun činjenica, a ne učenja korisnih vještina”, kazala je predsjednica, prenosi N1.