Predsjednica RH

Kolinda Grabar-Kitarović šalje dolare nazad u Australiju

Tihomir Ponoš

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: N. REBERŠAK

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: N. REBERŠAK

Tih 300 dolara, dvije novčanice po stotinu dolara i dvije po 50 dolara, bili su među protokolarnim darovima i to u dvije zatvorene omotnice na kojima nije naznačen pošiljatelj



ZAGREB Dolari se vraćaju u Australiju! Svih 300 dolara, koliko je diplomatskom poštom stiglo u Ured Predsjednice Republike zajedno s protokolarnim darovima koje je primila za vrijeme posjeta Australija, bit će s Pantovčaka vraćeno, također diplomatskom poštom, u hrvatsko veleposlanstvo u Canberri, odakle su i stigli.


Taj je slučaj na zahtjev predstojnice Ureda Predsjednice Anamarije Kirinić razmatralo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i preporučilo da se novac vrati pošiljatelju, a pošiljatelj je veleposlanstvo. U Uredu Predsjednice potvrđeno nam je da će postupiti onako kako je kazalo Povjerenstvo, a mišljenje su od toga tijela i zatražili ne bi li saznali kako da uopće u tom bizarnom slučaju postupe.


 Tih 300 dolara, dvije novčanice po stotinu dolara i dvije po 50 dolara, bili su među protokolarnim darovima i to u dvije zatvorene omotnice na kojima nije naznačen pošiljatelj. Kirinić je zatražila mišljenje Povjerenstva i pitala može li taj novac biti uplaćen u humanitarne svrhe. Povjerenstvo je zaključilo da je riječ o daru kojega dužnosnik, pa tako i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, ne smije primiti, a budući da ga ne smije primiti, ne može njime ni raspolagati što znači da ga ne može dati u humanitarne svrhe.




Propisi ne predviđaju ni mogućnost uplate tog novca u državni proračun.


Naime, Uredba o darovima koje primaju dužnosnici jasno propisuje da “dužnosnik ne smije primiti novac, bez obzira na iznos, drugu vrijednosnicu i dragocjenu kovinu”, a budući da ne navodi kako se postupa s novcem, bez obzira na iznos, drugom vrijednosnicom i dragocjenom kovinom koji pristignu diplomatskom poštom s protokolarnim darovima poslanim nakon službenog posjeta dužnosnika stranoj zemlji, onda ne preostaje ništa drugo nego 300 australskih dolara (oko 1.500 kuna) vratiti pošiljatelju i to u zatvorenim omotnicama bez naznake pošiljatelja, a možda u veleposlanstvu znaju tko je među darove ubacio dolare.