Prijepor oko cijene

Koliko danas zaista vrijedi Ina? Vlada nudi 850 milijuna dolara, MOL traži – milijardu više?

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ina danas navodno vrijedi niti dvije milijarde dolara, a čak i ako MOL pristane na ponudu Plenkovićeve Vlade, pitanje je otkud Hrvatskoj taj novac. Nagađa se da je Plenković o ideji otkupa dionica Ine već razgovarao s mađarskim premijerom Orbanom, a navodno su već vođeni i razgovori u MOL-u u Budimpešti



MOL je spreman Vladi RH prodati svojih 49 posto dionica u Ini, jer i Mađarima, zbog zabrinutosti dioničara MOL-a, ali i zbog pogoršanja međudržavniih odnosa, dosta prijepora s Vladom, no pitanje je hoće li se dvije strane složiti oko otkupne cijene. »MOL je uvijek bio, i ostaje otvoren za razgovor o budućnosti Ine, a s obzirom na izjavu premijera Andreja Plenkovića o namjeri Hrvatske da otkupi cijeli udjel MOL-a u Ini, MOL čeka službenu obavijest o tome«, odgovoreno je iz MOL-a.


Kako tvrde naši dobro obaviješteni izvori, posljednje procjene kažu da Ina cijela više ne vrijedi niti dvije milijarde dolara, za što je u velikoj mjeri »zaslužan« i sam MOL, koji nije modernizirao rafinerije u Sisku i Rijeci; značajno su pale rezerve i proizvodnja nafte i plina, kao i broj benzinskih crpki, izgubljeno je slovensko i srbijansko tržište.


To znači da bi Vlada MOL-u za njegove dionice ponudila otkupnu cijenu od 800, do najviše 850 milijuna dolara, dok MOL, može se čuti od upućenih, neće pristati na ništa manje od 1,8 milijardi dolara, koliko su platili svoje dionice, plus kamate.




Naši sugovornici iz Vlade Zorana Milanovića ističu da je tijekom njihovog mandata MOL iskazivao želju da izađe iz vlasništva Ine, ali ne pod bilo kakvim financijskim uvjetima.


»MOL nije ukrao Inu i, što god mi mislili o njihovom kasnijem ponašanju, oni su pošteno platili vlasničke udjele u toj kompaniji. Dok smo mi bili na vlasti i razgovarali o ovome s ljudima iz MOL-a, rečeno nam je da bi svoje dionice u Ini bili spremni prodati za 1,7 milijardi eura. To je cifra koja se spominjala. Taj bi ih novac zadovoljio, a nakon toga bi u Hrvatskoj MOL ostao prisutan preko Tifona, kojeg su kupili 2007. godine«, rekao nam je jedan član Milanovićeve vlade.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…