Istraživanje Nove TV

Koga bi birala Hrvatska? Evo kako stoje kandidati nakon što je u utrku ušao Škoro

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV



Dnevnik Nove TV objavio je istraživanje rejtinga predsjedničkih kandidata provedeno nakon što su Zoran Milanović i Miroslav Škoro objavili svoje kandidature.


Koga bi birala Hrvatska


Hrvatska će u prosincu sedmi put birati na predsjedničkim izborima, a malo je vjerojatno da će u prvom krugu izabrati, tako da ćemo predsjednika ili predsjednicu dobiti 2020. Dnevnik Nove TV posljednja je dva dana, nakon što su svoje kandidature istaknuli Miroslav Škoro i Zoran Milanović, proveo prvo veliko istraživanje raspoloženja birača na uzorku od 1000 ispitanika.  


Ovako je to izgledalo prije 


Naime, redoviti CROBAROMETAR koji objavljuje DNEVNIK NOVE TV provodi se od 1. do 20. u mjesecu, no on je tek manjim dijelom obuhvatio Milanovićevu objavu predsjedničke utrke, a nikako i objavu Miroslava Škore da ulazi u utrku za Pantovčak.




U tom je istraživanju, primjerice, bilo 12 potencijalnih kandidata. Za Kolindu Grabar-Kitarović glasovalo bi 36 posto birača, za Zorana Milanovića 21 posto, Miroslava Škoru 12 posto te za Mislava Kolakušića njih 11 posto. Svi ostali nisu dobivali više od 3 posto glasova.


Ovako to izgleda sada


Kolinda Grabar-Kitarović dobiva 37,1 posto birača, Zoran Milanović može računati na njih 31 posto. Miroslav Škoro trenutačno ima potporu od 19,5 posto, a Mislav Kolakušić je na 6,4 posto. Ivan Pernar u utrci za Pantovčak trenutačno može računati na 3,1 posto. Ostali kandidati dobivaju 2,8 posto.


Tko može računati na čije birače


Predsjednica može računati na dominantno birače HDZ-a, točnije njih 81,8 posto koji će za nju glasovati. Tu je i 51,6 posto birača MOSTA, zanimljivo i 30,1 posto birača Suverenista svoj glas će dati predsjednici, ali i 21,4 posto birača Živog zida. 



Zoran Milanović može računati na 80,2 posto birača svoje stranke SDP-a, tu je i 80,1 posto birača Amsterdamske koalicije, ali i 22,5 posto birača Živog zida.


Miroslav Škoro ima potporu Suverenista, njih 69,1 posto će glasovati za njega, ali i Neovisnih za Hrvatsku čijih će 60,1 posto birača za njega dati svoj glas. I on ima značajnu potporu birača Živog zida, njih 23,5 posto glasovalo bi za Škoru, ali i birači Mislava Kolakušića, njih 27 posto.


Mislav Kolakušić tako je izgubio više od 40 posto svojih birača u predsjedničkoj utrci i sada može računati samo na njih 52 posto. 


Predsjednički izbori 2. krug


U drugom krugu, ako uđu Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, pobjeđuje predsjednica s potporom od 56,1 posto prema 35,9 posto, a ni za koga ne bi glasovalo njih 4,2 posto, ne zna njih 3,8 posto.


Predsjednica dobiva sve birače od HDZ-a, tu je i 79,9 posto birača Suverenista, do 63 posto birača Mislava Kolakušića te većine birača MOSTA i Živog zida. 73 posto birača Miroslava Škore glasovalo bi za predsjednicu u drugom krugu. Njih 12,3 posto glas bi dalo Milanoviću, a isto je i s biračima Mislava Kolakušića, njih 52 posto glas bi dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a 19,7 posto Milanoviću. 



Predsjednica pobjeđuje i Miroslava Škoru u drugom krugu, istina omjerom 50,2 posto prema 35,5 posto. Nikoga ne bi u tom slučaju biralo 9,2 posto birača, a ne zna njih 5,1 posto. 


Tu je zanimljivo kako bi ljevica glasovala i tako 42,4 posto birača SDP-a svoj bi glas dalo predsjednici, a njih 32,7 posto Škori. Amsterdamska koalicija s 32,3 posto predsjednici, a 31,4 posto Škori, ali zato njih 35,3 posto ne bi izašlo na izbore. 


37,8 posto Milanovićevih birača glasovalo bi za Kolindu Grabar-Kitarović, njih 33,1 posto za Škoru, a 23 posto ne bi izašlo na izbore i ostalo bi doma. Kolakušićevi birači bi većinom glas dali Kolindi Grabar-Kitarović, njih 41,9 posto, a 21,8 posto glas bi dalo Škori. 


Najzanimljivije izgleda utrka Milanović – Škoro. U njoj Škoro dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 41,1 posto. Nikoga ne bi izabralo 6,5 posto birača, a ne zna njih 3,8 posto. Škoro ima birače od Suverenista do HDZ-a, MOSTA i Živog zida. Milanović uglavnom SDP-a i Amsterdamske koalicije. 



Birači predsjednice Grabar-Kitarović, ako ona ne uđe u 2. krug, znaju kome dati glas. To je Miroslav Škoro za kojega bi glasovalo 65,8 posto birača predsjednice, a njih 17 posto glasovalo bi za Milnovića, 13 posto ne bi izašlo na birališta. 


Kolakušićevi birači bi većinom glas dali Miroslavu Škori, njih 48,5 posto, a tek manji broj 21,9 posto Zoranu Milanoviću, javlja Nova TV. 


*Istraživanje je ekskluzivno za Novu TV provela agencija IPSOS, CATI metodom, 26. i 27. lipnja, na uzorku od 1000 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge predsjedničkih kandidata 3,8%.