Traži se rješenje

Koalicijski partneri o mirovinskoj reformi: Razgovaramo s HDZ-om, nema konačnih prijedloga i rješenja

Hina

Na pitanje je li HDZ, ako ih struka uspije uvjeriti, spreman na kompromise i promjene modela koji je predstavio ministar Pavić, odgovorio je da su to konture onoga kako bi reforma trebala izgledati



 Koalicijski partneri HDZ-a: predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik Kluba zastupnika HDS-a i HSLS-a Branko Hrg i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u utorak su ocijenili pozitivnim sastanak u Vladi na kojem su im premijer Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić predstavili mirovinsku reformu, a istaknuli su i da se o svemu još razgovara te da nema konačnih prijedloga i rješenja. 


Jandroković: Ovo su konture onoga kako bi reforma trebala izgledati


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je da se traži rješenje koje će sustav učiniti održivim i koje će ispraviti sve nepravde u sustavu.»Načelo pravednosti je vrlo važno. Težit će se tome da mirovine budu što veće«, rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima u Vladi.Na pitanje je li HDZ, ako ih struka uspije uvjeriti, spreman na kompromise i promjene modela koji je predstavio ministar Pavić, odgovorio je da su to konture onoga kako bi reforma trebala izgledati.»Ovo nije jedan zacementirani model o kojem nema razgovora, dapače, sve primjedbe koje će sustav učiniti boljim su dobrodošle«, poručio je Jandroković.Komentirajući Zakon o najmu stanova, rekao je kako ne vjeruje da će se ići u treće čitanje zakona, nego da će se donijeti zakon po sadašnjim materijalima.

Vrdoljak: Dobili smo više informacija i postavili nova pitanja


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo sastankom, ocjenjujući ga pozitivno »jer se razgovara, postavljaju se pitanja i daju odgovori«.»Ovo shvaćam kao jedan u nizu razgovora, sigurno smo dobili više informacija i postavili neka nova pitanja. Svi su shvatili da je ovo zahtjevno, treba se ući u analitiku. Nezgodno je na ovakvim sastancima sve ideje razraditi i bilateralno ćemo razgovarati s ministrom u narednom periodu. Ono što je dobro je to da se lijepo razgovara«, rekao je Vrdoljak.

Hrg: Idući sastanak najvjerojatnije u četvrtak


Na pitanje daju li potporu reformi, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskoga demokratskog saveza Slavonije i Baranje Branko Hrg rekao je da reforma nije u samoj proceduri te da su prvi put kako je ova parlamentarna većina pristupili reformi na drugačiji način.»Sada smo raspravljali u jednoj predraspravi te ćemo nakon naših prvih komentara dobiti dorađeni materijal. Nakon toga ćemo ponovno o tome raspravljati, a kada sve to usuglasimo, onda će biti gotov materijal koji će krenuti u zakonsku proceduru u javno savjetovanje i nakon toga dalje«, istaknuo je.Najavio je da će se idući sastanak najvjerojatnije održati u četvrtak, ali ne o pitanju same reforme, nego, dodao je, i o drugim temama koje su u proceduri – najmu stanova i ostalim zakonima.Na pitanje hoće li biti izmjena predstavljenog prijedloga, Hrg je odgovorio da će vidjeti kad ga prouče. »Nakon toga ćemo dati svoje stavove i primjedbe i dogovarati se, ali ništa nije zapisano na Baščanskoj ploči«, dodao je.

D. Kosor: Razgovaramo kako pronaći rješenje


Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je da je sastanak bio konstruktivan, ističući kako se više-manje govorilo o ideji s kojom se slaže, a to je da se osigura dodatak za isplate iz prvog stupa za kombinirane mirovine.Ocijenio je da je ministar Pavić spreman za razgovor, dodajući kako za dva dana imaju sastanak predstavnika klubova ili stručnjaka koje će klubovi predložiti te da će cijelo ljeto raspravljati o tome. »Nema konačnih prijedloga i rješenja, nego razgovaramo o tome kako naći rješenja«, rekao je predsjednik HSLS-a.