Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
24. siječnja 2020.
Ušutkavanje medija

Klerikalizacija javnog etera: Radiju Sljeme preporučeno da ne pušta glazbu susjednih zemalja?

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Objavljeno: 8. srpanj 2016. u 9:39 2016-07-08T09:39:00+02:00

Više nećemo slušati Danielu Trbović, navodno ni Ćurlića, a preporuka je, doznajemo neslužbeno, da Sljeme svira barem tri duhovne pjesme dnevno

ZAGREB  Akcija za spas Trećih programa HRT-a što ju je pokrenula inicijativa »Sloboda Trećima« ponukana odlukom programskog čelništva HR3 da s programa skine niz slušanih emisija uglednih autora, nastavila se i jučer. Inicijativa se javnosti obratila otvorenim pismom, a otvorena pisma čelništvu HRT-a krenuli su pisati i drugi poput Hrvatskog društva pisaca (HDP).

U pismu HDP-a, upućenom v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, v.d. glavnog urednika HR3 Nevenki Dujmović i v.d. glavnog urednika HTV3 Krešimiru Čokoliću iskazuje se duboko nezadovoljstvo zbog ukidanja uspješnih i kvalitetnih programa i emisija, otkazivanja suradnje nizu uglednih autora i autorica te zbog drastične transformacije programa HRT-a.

– Umjesto da ste preuzimanjem rukovodećih i uredničkih funkcija na HRT-u težili daljnjem tematsko-diskurzivnom širenju, vi ste odgovorni za ideološko-političko sužavanje, marginalizaciju kulturnih sadržaja, ušutkavanje neovisnih, kritičkih glasova te drastičan pad kvalitete radijskih i televizijskih programa – poručuju pisci.  
Pritom se iskaze i zapanjenost autokratskim načinom na koji čelništvo HRT-a provodi svoje odluke, ne nalazeći čak za shodno niti da javno odgovore na upite novinara i drugih relevantnih aktera na pitanja što se to događa na HRT-u.

U inicijativi »Sloboda Trećima« čistke na Trećim programima HRT-a smatraju napadom na sam Ustavni poredak Republike Hrvatske. Krši se, primjerice članak 38. koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli. Za sve pretplatnike i pretplatnice, gledatelje i gledateljice HRT-a koji žele i sami iskazati nezadovoljstvo posljednjim događajima na HRT-u, pripremljen je dopis koji mogu poslati na niz prisavskih adresa, od one v.d. glavnog ravnatelja i urednika HR3 i HTV3, do Programskog vijeća HRT-a. S HRT-a i jučer poručuju da ne mogu komentirati reakcije koje se odnose na koncepcijske promjene na HR 3, baš kao i to kako je o završnome konceptu jesenske programske sheme preuranjeno govoriti.

A u sjeni sve žešće borbe za spas i jednog i drugog Trećega, prisavska vlast uredno redizajnira i ostale radijske kanale, kadrovski i programski. Početkom tjedna smijenjeni su tako glavni urednik Radija Split Zoran Vukičević i glavna urednica Radija Pula Tatjana Kaštelan. Ni Darija Marjanović nije više glavna urednicu Glasa Hrvatske, s HRT-a kažu da je razriješena na vlastiti zahtjev. A samo tri tjedna prije početka Dubrovačkih ljetnih igara smijenjeno je i vijeće za dodjelu nagrada i imenovani su novi članovi ocjenjivačkog suda nagrade »Orlando« što je HRT dodjeljuje za najbolja dramska i glazbena ostvarenja na Igrama. Na Radiju Sljeme više nećemo slušati Danielu Trbović, navodno ni Duška Ćurlića, a neslužbena informacija govori kako je glazbenim urednicima preporučeno da ne sviraju glazbu susjednih zemalja (!?) te da sviraju barem tri duhovne pjesme dnevno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.