Zaluđeni Vatrenima

Kinezi Hrvatskoj grade mega stadion? Spremno je 13 milijardi eura i svi se nadaju da hoće

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

UNIDO i ISEC na dispoziciju Hrvatskoj namijenili su 13 milijardi eura, a u studenom u Pekingu bit će održan investicijski forum, u središtu kojega će biti potencijalna ulaganja u Hrvatskoj



ZAGREB Hoće li na kraju Kinezi u Hrvatskoj izgraditi nacionalni stadion, pa još usto i međunarodnu Akademiju nogometa za trenere i menadžere? Službeno pismo namjere u HNS poslali su krajem rujna, prošli tjedan bili su u Savezu gdje ih je primio izvršni direktor Damir Vrbanović, pišu Sportske novosti.


O čemu je riječ? UNIDO (United Nations Industrial Development Organization), organizacija je Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije u kojoj većinski udjel ima Kina, oko 71 posto. Početkom studenog u Pekingu će biti održan investicijski forum, u središtu kojega će biti potencijalna ulaganja u Hrvatskoj. Na njemu će sudjelovati premijeri dviju zemalja Andrej Plenković i Li Keqiang


UNIDO i ISEC na dispoziciju Hrvatskoj namijenili su 13 milijardi eura. Dio sredstava već je duže vremena spreman, riječ je o 1,2 milijarde dolara iz Fonda za poslijeratnu obnovu Hrvatske. Kinezi su, navodno zainteresirani za ulaganja u brodogradnju, u zadarsku poslovnu zonu i zračnu luku, uspostavu 5G mreže, pa čak i filmsku industriju. Posebno zanimljivo, raspravlja se o osnivanju Cnetra za poravnanje u kineskoj valuti u Zagrebu, a poznavajući utjecaj kineske valute, jasno je da bi se tu radilo o jako velikoj stvari za novčarsko tržište.


Kinezi zaluđeni Vatrenima




Kinezi su zaluđeni finalom Svjetskog prvenstva i općenito nogometnim rezultatima Hrvatske, misle da HNS ima tajnu formulu uspjeha i žele da UNIDO-ISEC i HNS zajednički osnuju Akademiju za nogometne trenere i menadžere u okviru koje i za čije potrebe bi se gradila infrastruktura, konkretno kampovi i nacionalni stadion. UNIDO-ISEC to je operacionalizirao i pismom namjere koje je izvršna direktorica Kimi Lin krajem rujna uputila HNS-u, a osobno je predvodila delegaciju na sastanku u Savezu. Hrvatska bi tako postala nova baza za razvoj nogometa za cijeli svijet, pod “kapom” UN-a. Nogometni Harvard. Kod nas bi se učilo kako stvarati igrače i rezultate na terenu, ali i na koji način upravljati nogometom, pišu Sportske novosti.


Riječ je o organizaciji pod okriljem Ujedinjenih naroda, ali kako Kinezi vode glavnu riječ, u Hrvatskoj ih zastupaju Mario Rendulić, direktor CSEBA (Chinese Southeast European Business Association), najzaslužniji za dosad realiziranu i očekivanu penetraciju kineskog kapitala, i Ivan Herak, negdašnji ministar turizma koji je jedno vrijeme bio zaposlenik u HNS-u. Njega je UNIDO-ISEC ovlastio da operativno osmisli i provodi spomenuti projekt.


Zajednička Akademija nogometa


– Predstavnici UNIDO-a naglasili su da drže kako je uspjeh naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji rezultat ne samo kvalitetnih selektivnih i trenerskih softvera HNS-a, već i posljedica kvalitete modela upravljanja hrvatskim nogometom, stoga su odlučni u želji da UNIDO i HNS zajednički ustanove Akademiju nogometa kroz koju bi za potrebe praktične edukacije polaznika bila napravljena ulaganja u nogometnu infrastrukturu u Hrvatskoj (nogometni kampovi sa svim sadržajima, izgradnja nacionalnog stadiona). Akademija bi se odvijala kroz segmente studijskih programa trenera nogometa te menadžera u nogometu, dok bi se pomaci u širenju baze inovacija i znanja u nogometu ostvarivali kroz Institut za razvoj nogometa. Kinezi posebno inzistiraju na institucionaliziranju programa “Menadžer u nogometu”, držeći da uspjeh svakog sustava, pa tako i onog u nogometu, prvenstveno ovisi o educiranosti menadžera koji njime upravljaju, ispričao je Ivan Herak za Sportske novosti.